Протест в Белград, организиран от сърбите от Северно Косово. Снимка: Reuters

„Бих го убил, ако имах тази възможност”, гневи се съдържател на магазин пред екип на Би Би Си в северната част на Косово. Обект на гнева му е сръбският вицепремиер Александър Вучич.

Мъжът гледа как полицейски кучета проверяват кметството на сръбската част в разделения град Косовска Митровица в навечерието на визитата на Вучич.

Сръбският вицепремиер е най-популярният политик в страната си с рейтинг на одобрение над 70%. Но сред сръбското население в Северно Косово неговото име е „окаляно”.

През миналия месец Вучич беше една от ключовите фигури зад споразумението за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Договорката покрива множество въпроси, включително и този за бъдещето на етническото сръбско население в самообявилата независимост държава.

Сърбите в Косово отказват да приемат властта на косовския кабинет и с финансовата подкрепа на Белград създават свои паралелни институции в ключови зони като правосъдие, образование и здравеопазване.

По силата на споразумението от Брюксел обаче тези паралелни институции трябва да бъдат закрити. В замяна етническите сърби ще имат известна автономия в рамките на системата на Република Косово.

За хората в Косово, които се самоопределят като сърби и са с номера на коли, лични карти и училищни дипломи, издадени от Сърбия, това е крайно неприемлива ситуация.

„Повечето хора тук са уплашени и се чувстват предадени от сръбското правителство”, споделя пред Би Би Си Александър Арсич, учител в гимназията в Косовска Митровица. „Обещаха да ни пазят, но последните им действия определено противоречат на това обещание", допълва Арсич.

Както много от 20-те хиляди сърби, които живеят в града, учителят получава заплатата си от Белград. Общо 60 хиляди етнически сърби живеят в четири общини в северната част на Косово. Още толкова обаче са на юг и реално са под директния контрол  на косовското правителство.

„Някакви бюрократи от ЕС, сръбското правителство и косовското правителство решиха, че на практика могат да прехвърлят десетки хиляди хора от една държава в друга, без да ги питат. Това е кошмар, ужасен сън”, споделя Арсич.

А хората са наистина обезпокоени. Сърбите от Северно Косово организираха протестно шествие в Белград в дните преди визитата на Вучич с апел за помощ от страна на своите сънародници за спиране на спогодбата с ЕС и Прищина.

„Държавна измяна”, „Косово е Сърбия” и плакати, охулващи Вучич, премиера Ивица Дачич и президента томислав Николич бяха издигнати от протестиращите.

Така че не беше особена изненада какво посрещане получи вицепремиера при пристигането си в Косовска Митровица – освирквания и ругатни от тълпа, отделена с огради и бодлива тел.

Политикът обаче демонстрира завидно хладнокръвие и защити позицията на Белград.

Но убеждаването на хората няма да стане толкова лесно, коментира Би Би Си. А е важно да се уточни, че без съдействието на населението на Северно Косово договорът от Брюксел едва ли би сработил.

Проблемът за етническите сърби е, че колкото повече отхвърлят единодушно сделката, толкова по-вероятно е да им бъдат наложени санкции.

Към този момент обаче хората в Северно Косово се непоколебими в основното си желание – да не бъдат използвани като разменна монета в преговорите на Сърбия за членство в Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase