Хашим Тачи и Марин Райков. Снимка: БТА
fallback

България подкрепя европейската перспектива на всички страни на Западните Балкани, включително и на Косово, каза министър-председателят Марин Райков на пресконференция след разговорите си с премиера на Косово Хашим Тачи, който е на еднодневно посещение у нас.

Смятам, че стопанската, политическата динамика на албанския фактор на Балканския полуостров му отрежда едно място сред важните бъдещи актьори в европейската интеграция и европейското строителство, заяви премиерът. Не може да приключи европейската интеграция в нашия регион, без Косово да намери своето място в този процес, заяви още премиерът.

Днес е обсъдена възможността за подписване на меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция. Стабилността на нашия регион зависи до голяма степен от това, отбеляза премиерът Райков.

Той приветства напредъка в отношенията между Косово и Сърбия и подписаното през април споразумение между Прищина и Белград. По думите му това е важен момент, който дава основание да се гледа с надежда към бъдещото интегриране на тези страни в ЕС. Бихме желали Косово да започне преговори за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране, каза Райков.

Райков съобщи, че на разговорите е обсъдено и икономическото сътрудничество между двете държави. Според мен стокообмен от 40 млн. евро е, меко казано, незадоволителен и бих искал да направим необходимото, за да ускорим темповете на това сътрудничество, каза министър-председателят. Сред предпоставките за това той открои придвижването на Косово към еврочленството и изграждането на инфраструктурни връзки.

Косово продължава да бъде добър партньор и съсед на България и останалите страни, заяви от своя страна премиерът Хашим Тачи. Той припомни, че България е сред първите, признали независимостта на Косово.

Нашата цел и визия е да постигнем възможно най-бързо членство в НАТО и ЕС и да изградим добросъседски отношения с всички страни, заяви Тачи. Той благодари на България за подкрепата на Косово на регионални срещи и в Брюксел за евроатлантическата перспектива на страната.

В отговор на въпроси премиерът Марин Райков заяви, че споразумението между Косово и Сърбия ще бъде следено от всички страни в ЕС, включително и от България. Нямам съмнение, че и двете страни ще се отнесат добросъвестно към своите ангажименти - те не са само една към друга, а и към общото им европейско бъдеще, допълни премиерът на България, посочи той.

Косово е млада страна с многоетническо население, ние сме горди с нашите граждани, които говорят български и уважаваме правото им да имат двойно гражданство, каза Тачи, запитан какво е отношението към косоварите, които кандидатстват за българско гражданство. Тези хора са представени в изпълнителната, местната и законодателната власт, добави той.

Това е доказателство, че Косово разглежда своето бъдеще като европейска държава с мултиетнически характер и това ни радва не само защото там живеят хора, които говорят нашия език, каза Райков.

Ние уважаваме всички малцинства в Косово, каза Тачи. Те имат гарантирани права в конституцията и законите. Сръбското малцинство в Косово има повече права от албанците в Македония, каза Хашим Тачи. Пътят към ЕС не е лек и кратък, но ние ще изпълним всички критерии на Евросъюза, посочи премиерът на Косово.

Споразумението между Косово и Сърбия е ясно послание и в някаква форма на взаимно признаване на двете страни, каза още Тачи. Работим с петте държави-членки на ЕС, които още не са ни признали, да го направят, допълни той. Тези страни подкрепят усилията ни за нормализиране на отношенията със Сърбия, но всяка страна сама ще вземе решение кога ще признае независимостта ни, уточни Тачи, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

ssd

преди 10 години

"България подкрепя...." един крупен наркотрафикант (Хашим Тачи).

37

m

преди 10 години

Rabotam so svetski arhivi i svetski dokazi.Како Буагри во Русиа се изаснувале остатоците на вистинските турко-*** тнр. Гагаузи, кои ги задржале своите турки карактеристики и азк, како и православната вера. До краот на 19 век, во како *** се сметале Гагаузите во Русиа и така тие се изаснувале (Скальковский 1836-1838; 1848, Бугньон 1853: 198, Свиньин 1867: 175, Могилянский 1913: 85).

36

албания в ес?

преди 10 години

При положение, че европейците толкова се дърпат за нас, само заради разни ромски джепчии и скитници, представете си кога ще приемат Албания, където е концентрирана поне 50% от организираната престъпност в Европа, в области като трафик на хора, органи, наркотици, най-големите банди за разфасоване *** крадени коли и яхти и т.н. Албания никога няма да е част от ЕС.

fallback