Томислав Николич. Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на Сърбия Томислав Николич се извини за престъпленията, които отделни лица са извършили срещу бошняци в името на Сърбия и на сръбския народ. Всичко, което се случваше в бивша Югославия по време на войните, имаше характеристиките на геноцид, каза Николич.

Запитан за престъпленията в Сребреница през юни 1995 г., в интервю за босненската телевизия BHT Николич каза, че „геноцидът трябва да се докаже“.

„Падам на колене заради това, ето, падам на колене и искам прошка за Сърбия заради престъпленията, извършени в Сребреница. Извинявам се за престъпленията, извършени от името на нашата държава и нашия народ от който и да е отделен човек“, каза Николич.

Журналистката обаче настоятелно каза, че той трябва да се съгласи, че случилото се в Сребреница има характеристиките на геноцид и сръбският държавен глава добави, че „всичко, което се случваше в бивша Югославия /по време на войните/, имаше характеристиките на геноцид“.

На констатацията, че Сребреница все пак има особено тежест заради 8-те хиляди убити, Николич каза, че пада на колене заради това и иска прошка за Сърбия.

Сръбският президент заяви, че съжалява заради всичките престъпления, извършени срещу бошняците и че ще се поклони през жертвите на престъпленията. Той съобщи, че ще посети Сребреница, предаде РТС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Тихомир Томов

преди 11 години

Дано не си протрил коленете , защото преди това доста е клякал на американците

9

koko

преди 11 години

До МирНаистина дано зараснат, омразата до никъде няма да ни докара

8

123

преди 11 години

Да падне на колене и да се извини заради геноцида на българите в Македония след балканските и първата световна война !!!

fallback