Демонстранти развяват кюрдски знамена и знамена с портрета на Йоджалан. Снимка: Reuters
fallback

Кюрдската работническа партия (ПКК) ще започне извеждане на бойните си отряди от Турция на 25 април, предаде БНР. Ръководството на ПКК ще организира международна пресконференция в планината Кандил, след която ще започне изтеглянето на бунтовниците.

Това заяви депутатът от прокюрдската партия "Мир и демокрация" Сюрея Йондер, който е един от главните участници в преговорите на турското правителство с бившия лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан за мирно разрешаване на кюрдския проблем.

Изтеглянето на бунтовниците от ПКК се счита за най-важният момент в този процес. Отначало бе обявено, че то ще започне на 22 април, но се отложи. Депутатът Сюрея Йондер подчерта, че преговорите по мирния процес ще продължат, но ще се водят на политическо ниво с активното участие на депутатите от прокюрдската партия "Мир и демокрация".

Вчера за пръв път парламентарната група на кюрдските депутати бе поканена на официален прием във Великото национално събрание на Турция по случай годишнината от основаването му, на който присъстваха и висши военни. Това също се свързва с мирния процес.

Oще по темата

Според плана за изтеглянето бунтовниците от ПКК ще напускат територията на Турция на групи от по десетина човека, заобикаляйки военните райони и населени пунктове. Предвижда се до към края на месец септември да се изтеглят всичките бунтовници, чиято численост е около 1200 души.

Междувременно турски медии съобщиха, че части от турската армия, които са дислоцирани в бунтовните райони в Югоизточен Анадол, са започнали да се прехвърлят към западните области на страната.

Кюрдският бунтовнически лидер Абдула Йоджалан призова през март бойците си да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция като част от мирен процес.  „Обръщам се към милионите и обявявам: всички, които държите оръжие, напуснете Турция“, каза в обръщени лидерът на забранената в Турция Кюрдска работническа партия - ПКК, Йоджалан, който излежава доживотна присъда на остров Имралъ, Турция.

„Ние от години се жертвахме за народа си. Днес ние казваме – стига война. Днес в присъствието на милиона хора аз започвам нов процес, на първи план трябва да излезе политиката, а не оръжието“, се подчертаваше в обръщението на Йоджалан. „Дойде време оръжията да замлъкнат, да спре да се лее кръвта на турския и кюрдския народ. Слагайте оръжие и напускайте страната. Ние правим преход от въоръжена борба към борба демократична“, обяви кюрдският лидер.

Кюрдската работническа партия /ПКК/, създадена от Йоджалан, води от 1987 г. въоръжена борба за създаване в Югоизточна Турция на независим Кюрдистан,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

heel

преди 10 години

kolko I danevi se iska pkk ve4e se iztegli I nesa 30 miliona asa 700 hilqdi vsi4ki kurdi nesa ot pkk nqmate nikakva prestava vie pluete turciq a turciq vse pove4e stave se po silna I po mo6tna

15

Анонимен

преди 10 години

ИЗТЕГЛЯЩИТЕ СЕ ЩЕЛИ ДА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ.

14

cirk

преди 11 години

turcite si misljat, che upravljavat kjurdite chrez Jodjalan, kjurdite sa im povjarvali kato iztegljat 1000 kjurdi s lovni pushki.

fallback