Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия препоръча днес на срещата на външните министри в Люксембург започване на преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС.

В публикувания доклад се посочва, че Сърбия е предприела много значими крачки за видимо и трайно подобряване на отношенията с Косово, предаде агенция Танюг. Също така се казва, че Европейската комисия ще продължи да следи напредъка на Сърбия в изпълняването на критериите за членство.

Междувременно правителството на Сърбия одобри споразумението за принципите за нормализиране на отношенията с Косово, парафирано в петък след десет кръга преговори между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС.

Предстои споразумението да бъде одобрено и от сръбския парламент.

Сръбският премиер Ивица Дачич и вицепремиерът Александър Вучич заявиха по-рано, че споразумението не признава никаква независимост на Косово и при дадените обстоятелства това е най-многото, което е можело да се направи. 

Коментирайки възможността Сърбия да получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС, Вучич каза пред РТС, че за ЕС ще е катастрофа, ако Сърбия не получи дата. „Очаквам Сърбия да получи дата, но не мисля, че решението на нашите проблеми е в получаването на датата“, каза Вучич.

Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Апис

преди 11 години

Само не разбрах каква катастрофа по-точно ще стане с ЕС ако не даде дата за Сърбия? И със Сърбия и без Сърбия разлика за ЕС няма.

12

Реалност

преди 11 години

Хич не им трябва на сърбите този ЕС! На нас ни еб**а майката с тези изисквания, доклади и постоянно извиване на ръце..Ужас загробват ти родното производство и те превръщат в консуматорска държава. Ужасна еврейска пирамида е ЕС.

11

TRAKIEC

преди 11 години

NA SRUBSKITE *** MQSTOTO IM E V AFRIKANSKIQ SUIUZ A NE V EVROPEISKIQ...... KAKTO I NA TQHNITE BRATQ GRUCKITE MANGASARI S DOKAZAN ETIOPSKI PROIZHOD!!!!! TOVA SA AFRIKANSKI PLEMENA DA SI HODQT V AFRIKA.......

fallback