Никола Попоски. Снимка: архив, Reuters
fallback

Македония няма териториални претенции към България, декларира македонският външен министър Никола Попоски пред БНР. Наш стратегически интерес е да не се създават нови граници, значението на съществуващите граници да намалява и заедно да бъдем интегрирани в ЕС, заяви Попоски.

„Не мисля, че Република Македония на никакво основание, нито сега, нито в бъдеще представлява каквато и да е заплаха за Република България. Нашата политика и нашето виждане е, че точно Република България и Република Македония могат да имат общ интерес в съвместно сътрудничество, без никакви заплахи и без никакво застрашаване на своя съсед“, заяви македонският министър.

Попоски не пожела да коментира информацията, качена на сайта на македонското външно министерство за това, че по преценка на това ведомство македонците в България са 750 000.

Запитан дали може да каже, че Скопие няма претенции и за македонско малцинство в България, Попоски обясни, че „кой как се чувства трябва да бъде оставено като индивидуално право на всеки гражданин. Смятам, че всеки от нас има право да се чувства по един или по друг начин и в никакъв случай това чувство не бива да бъде основа за каквито и да са иредентистки искания или за създаване на напрежение. Обратното, ние като граждани на страни, които искат да бъдат част от общото европейско семейство, трябва взаимно да се уважаваме и в никакъв случай да не нарушаваме  сигурността на установените граници“, каза министърът.

На въпрос за хората с българско самосъзнание в Македония Попоски обясни, че много македонци имат желание и получават българско гражданство единствено по икономически причини. И когато Македония стане член на ЕС, мотивацията за подобни жестове нямало да съществува или ще е на минимално ниво.

Иначе, обясни Попоски, в Македония има много общности и Скопие няма интерес да промотира или не интересите на нито една от тях, тъй като обществото в Македония е мултиетническо и мултирелигиозно. „Така че всеки на индивидуална основа трябва да има еднакви основания за напредък в живота. Не мисля, че това може да се аргументира с определени индивидуални случаи.  Повече става дума за  злоупотреба с лично нещастие или семейни трагедии, които след това се политизират, така че да се се постигне някаква лична  цел“, каза Попоски.

Договор за добросъседство между Скопие и София не е необходим, е мнението на македонския външен министър. „Добросъседство не се гради на хартия, а с конкретни жестове. Между България и Македония има много добра основа да имаме отлични отношения. Впрочем между хората това го има и днес“, каза Попоски.

Той посочи, че въпросът за подписване на договор за добросъседство между двете страни е бил наложен от България. „Лично аз мисля, че е по-добре да нямате договор, отколкото да имате договор, който ще създава допълнителни проблеми“, каза министърът. Той уточни, че работата по такъв договор, започнала с предишното ни правителство, е прекратена с идването на служебния кабинет.
 
Попоски обясни още, че македонската страна иска „да имаме симетричен балансиран договор по отношение на правата и задълженията, че трябва да се погледнем в очите и да кажем, че не желаем взаимно да се оспорваме. Заедно с това върви и фактът, че съществуват определени стандарти, които са валидни за всички и че не желаем да се месим във вътрешните работи и искаме да защитим нашите интереси не за сметка на съседа“, посочи Попоски.

Македония няма интерес от конфликти с България и смята, че и българският интерес е да има положителен климат в двустранните връзки, заяви още македонският министър на външните работи Никола Попоски,
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

антички чвор

преди 10 години

Че има определена регионална разлика между българите и фиромците, има! Ама чак да се говори за различни нации е направо смешно. Много добре знаем какъв български и македонски са съществували само преди 140 години преди говорите да бадат реформирани и преварнати в офицялни езици. Много добре повняваме народните песни пални с турцизми, килийните училища, руските букви и изрази въведени прев 19век, завоевателната политика на византийските попове и погърчването на неуките *** на юг от Ст. План

98

gabriela.djeshkowich

преди 11 години

ne

97

бугар

преди 11 години

Нямат териториални претенции, ама не искат да подпишат договор за добросъседство. В същото време ни имат за най черните, повече дори от албанците. Какво лицемерие! Отношението на България спрямо тази измислена нация трябва да бъде една абсолютна нула.

fallback