Снимка: архив, Reuters
fallback

С пречупени кръстове – символи на нацизма, е бил осквернен паметникът на българските туристи, загинали при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро, съобщи македонската телевизия „Алфа“.

Освен свастики на паметника има и текст, чието съдържание не е ясно. Знаците са изписани с черен спрей. Местните власти и охридчани остро осъдиха инцидента и поискаха полицията да открие извършителите.

Полицията ще направи всичко необходимо, за да открие неизвестния засега извършител, каза говорителят на МВР в Охрид Стефан Димоски.

Оскверняването на паметника е станало в същия ден, в който българският президент Росен Плевнелиев съобщи, че във Ватикана се е договорил с македонския държавен глава Георге Иванов за скорошна официална среща между двамата, която да се състои в Охрид.

Междувременно кметът на Охрид Александър Петрески каза за "Фокус", че още днес и утре паметникът ще бъде почистен.

Петрески остро осъди действията на вандалите. "Охрид е световен град, ние не може да изпращаме такива послания към света. Аз остро осъждам това и още днес и утре ще предприема действия - всичко там да бъде реновирано", каза Петрески.

При трагедията с кораба „Илинден“ през септември 2009 година загинаха петнадесет български туристи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Я

преди 11 години

Как е възможно да махнет еедна хубава буква като Я и да сложите тотална глупост като j.Смешно, жалко и тъжно е .... По скоро си върнете истинските македонски букви Я,Ш,Щ,Ъ и прочие. Тази азбука е писана за вас ! Не ви е срам !

119

бугарин

преди 11 години

Ако направите 1350 години история като българите,се гордейте ,че сте македонци.Дотогава благодарете на Коминтерна,че ви измисли име.Оттогава вече 69 години дядовците ви се обръщат в гробовете си,защото си бяха българи,а децата им ги предадоха.Анатема вам!

118

Анонимен

преди 11 години

до македонец -щом мразиш значи си болен човек ходи се прегледай -вие не можите да ни стъпите на пръста и след 5000 години .Вие винаги ще си остнте 0 защото нямате история нито царе нищо и не сте проляли и една какпка кръв за свобода -за де се гордете с нещо !!!След години ще ви викат изчезналите от историята *** Славяни -Македония -Българи *** за съжеление -срам и позор сте.Така че по добре станете Сърби и Албанци отколкото Българи по добре за нас .Омразата ще ви доведе към лошо

fallback