Турците, изселници от България, искат повече избирателни секции. Снимка: архив, Reuters
fallback

Председателят на Конфедерацията на балканските румелийски изселници Турхан Генджооглу се е срещнал с турския вицепремиер Бекир Боздаг, който отговаря за турците в чужбина и роднинските общности, съобщи информационната агенция "Ихляс хабер ажансъ". В разговора са били обсъдени проблемите на българските турци и на турските общности в другите балкански страни.

Ръководителят на изселническата структура е представил проблемите, които имат българските изселници във връзка с правото им на гласуване в Турция за предстоящите парламентарните избори в България. На първо място той е посочил недостатъчния брой избирателни секции, които са били разкривани досега.

"По време на асимилаторската кампания на бившия комунистически режим в България много наши сънародници насила бяха откъснати от родните им места и бяха принудени да се изселят в Турция. Сега притежаващите българско гражданство имат право да гласуват на парламентарните избори в България, но в Турция не се разкриват достатъчно избирателни секции. Поради тази причина изборите се превръщат в мъчение за тях и не всички желаещи успяват да упражняват безпроблемно вота си", подчертал Генджооглу.

Той е изтъкнал, че в България в скоро време ще има избори за нов парламент. Според него на тези избори трябва да се осигурят необходимите условия за упражняване на вота на турските граждани с български паспорти.

Другият голям проблем на българските турци според българските изселници са пречките за изучаването на турски език в българските училища.

"Изучаването на турски език трябва да влезе в учебните програми на училищата в България, а не да бъде оставен като избирателна дисциплина", заявил Турхан Генджооглу.

Вицепремиерът Бекир Боздаг е подчертал, че "правителството реализира редица инициативи в посока на разрешаване на проблемите на българските турци. Продължаваме да работим в тази насока. Разработени са програми, които предстои да бъдат реализирани в близко и в по-далечно бъдеще, отнасящи се до проблемите на турските общности и тяхното разрешаване", е заявил турският вицепремиер.

На срещата е присъствал и председателят на групата Турция-България във Великото национално събрание на Турция Мустафа Йозтюрк, депутат от Бурса, който заявил, че по парламентарна линия ще следят за разрешаването на проблемите на българските турци.

Конфедерацията на балканските румелийски изселници се счита за най-влиятелната неформална гражданска организация на българските изселници в Турция, която има обществен статут. Обединява 9 федерации и 146 дружества, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

200

Анонимен

преди 11 години

Щом сме граждани И НА БЪЛГАРИЯ независимо къде живеем ние СПОРЕД ВАШАТА конституция ИМАМЕ ПРАВОТО да гласуваме и да претендираме за решаването на политически казуси.Хайде България да забрани това и никой няма да гласува,но щом ИМАМ това ПРАВО защо да не се възползвам?

199

РУМЕН221

преди 11 години

ПОПРАВКАБългарите прекарали 2 и повече Месеца зад граница НЯМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ...!!!ЗАКОН ЗА ИЗБОЛ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИЧл. 28. (2) Заличават се също и имената на гражданите, които са заминали в чужбина не по-малко от два месеца преди изборния ден и не са се завърнали до предаването на списъците на секционните избирателни комисии. Заличаването става по заявление на напусналите страната ИЛИ СЛУЖЕБНО по данни, предоставени от Министерството на вътрешните работи.

198

румен221

преди 11 години

Българите прекарали 2 и повече Месеца зад граница НЯМАТ ПРАВО ДА ГЛАДУВАТ...!!!ЗАКОН ЗА ИЗБОЛ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ Чл. 28. (2) Заличават се също и имената на гражданите, които са заминали в чужбина не по-малко от два месеца преди изборния ден и не са се завърнали до предаването на списъците на секционните избирателни комисии. Заличаването става по заявление на напусналите страната ИЛИ СЛУЖЕБНО по данни, предоставени от Министерството на вътрешните работи.

fallback