Петър Мутафчиев. Снимка: архив, Булфото

Петър Мутафчиев – депутат от БСП и бивш министър на транспорта в правителството на Сергей Станишев, беше обявен за македонец от изданието OHRIDnews.com.

„Македонците от България на официално посещение в Охрид“ - под това заглавие OHRIDnews.com информира за срещите на представители на Българското сдружение на родовете от Македония в града край Охридското езеро, един от които е Петър Мутафчиев.

Изданието съобщава, че на срещата с кмета на Охрид Александър Петрески се е разговаряло за задълбочаване на връзките между македонците от България с роднините им в Македония.

В делегацията на македонците от България освен Петър Мутафчиев, който е потомък на Шапкаревия род от Охрид, са били и правнуците на Кузман Шапкарев Марио Примджанов и Елисавета Шапкарева, Олга Пърличева – правнучка на Григор Пърличев, както и бившият консул на България в Битоля Наум Кайчев.

В Македония твърдо и категорично настояват, че в България има македонско малцинство, тоест хора, които не се чувстват българи, а македонци като част от македонската нация. Така че когато в Македония се говори за македонци в България, се има предвид обикновено, че те би трябвало да са македонци по националност, а не българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase