Снимка: Reuters

Най-малко седемнайсет души, между които единайсет полицаи и двама депутати, бяха ранени днес при сблъсъци в Скопие, предаде Франс прес.

Размириците са избухнали при скандал между привърженици на властта и опозицията в и пред парламента късно снощи, при приемането на бюджета за 2013 година.

Всички ранени са получили медицински грижи в болница и са в стабилно състояние, заяви болничен източник пред АФП.

Депутати от лявата опозиция се опитаха да попречат на националистическото мнозинство на партията ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски да приеме бюджета и заявиха, че той ще доведе до огромно задлъжняване на Македония.

Единайсет полицаи бяха ранени в сблъсъците, а четирима привърженици на лявата опозиция бяха арестувани.

След приемането на бюджета левият опозиционен лидер - бившият премиер и президент на Македония Бранко Цървенковски отправи призив за народен бунт и заяви, че депутатите от опозицията повече няма да участват в работата на парламента.

В обръщение към нацията премиерът Груевски обвини Цървенковски, че се опитва да завземе властта със сила и поставя под заплаха държавата и демократичните институции.

Посолството на САЩ в Скопие осъди сблъсъците и отправи призив към двете страни да ги прекратят незабавно, добавя АФП, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase