Рамуш Харадинай. Снимка: Reuters

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда в повторното дело бившия лидер на Армията за освобождение на Косово /АОК/ Рамуш Харадинай по обвинения за престъпления срещу цивилни лица в Косово през 1998 г.

Заедно с Харадинай – тогавашния командир на албанската паравойска в района на Дечани, са освободени и неговите подчинени Идриз Баляй и Лях Брахимай.

Съдът нареди и тримата веднага да бъдат пуснати на свобода.

Харадинай, Баляй и Брахимай бяха обвинени за убийства, нехуманно отношение и нарушаване на законите и обичаите на войната в импровизирания пленнически лагер на АОК в село Ябланица край Дечани.

Съдът е констатирал, че в лагера в Ябланица са били извършени престъпления, но тримата обвинени бивши командири от АОК не са отговорни за тях, поради което  са оправдани по всички точки от обвинението.

Съдът посочи, че липсват достоверни доказателства Харадинай да е знаел за извършените в Ябланица престъпления.

Тази присъда е на първа инстанция и се очаква да бъде обжалвана, съобщи радио Б92.

През 2008 г. Трибуналът в Хага оправда Харадинай и Баляй по обвинения в престъпления в Западно Косово, а Брахимай беше осъден на шест години затвор.
След като стана ясно, че част от свидетелите са били заплашвани, през 2010 г. апелативният състав отмени оправдателните присъди, потвърди присъдата от 6 г. за Брахимай  и нареди повторно гледане на делото по 6 точки от обвинението – за престъпленията в лагера в Ябланица.

Това е втори тежък удар за Сърбия в резултат на решение на Трибунала в Хага в рамките на само няколко дни, след като преди дни бяха освободени хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Косовските албанци пък още преди постановяването на присъдата подготвяха тържествено посрещане и дори се заговори, че Харадинай може да заеме премиерския пост.

Рамуш Харадинай беше арестуван в Прищина на 20 юли 2010 г. и беше откаран в ареста на Трибунала в Хага.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase