Посланикът на ЕС в Скопие се извини за "славомакедонци". Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

По искане на македонския президент Георге Иванов посланикът на Европейският съюз в Скопие Аиво Орав се извини за това, че е определил мнозинството от населението на страната като „славянско“ - развитие, което може да навреди на усилията за намиране на решение на спора, който бившата югославска република има с Гърция за името си, пише EurActiv.

Посланикът на ЕС в Македония Орав се извини, но отхвърли обвиненията, че ЕС отказва на македонците право на самоопределение.

В обръщение пред комисията за международни отношения към Европейския парламент в четвъртък Аиво Орав използва термина „славомакедонци“, за да назове мнозинството от населението на страната.

Славяноезичните македонци съставляват 64% от населението на страната. В Македония живеят и 25% албанци, 3% турци и 1,9% роми, пише EurActiv..

Въпреки че признават, че говорят славянски език, голяма част от македонците се смятат за наследници на Александър Велики. Подобен прочит на историята обаче е повод Атина да блокира началото на преговорите за приемането на балканската страна в ЕС.

Представител на македонското правителство е пояснил пред EurActiv, че това, че македонците говорят славянски език, не означава, че те са славяни. Той сравнява Македония с испаноезичната Латинска Америка, където населението не може да бъде наречено „испанско“.

„Що се отнася до термина „славомакедонци“, използван от Аиво Орав, македонското правителство намира подобен коментар за неконструктивен в светлината на спора с южната ни съседка. Ние изразяваме острото си разочарование и протест и заклеймяваме действията на посланика“, се казва в изявление на правителството в Скопие.

„Трябва да е ясно, че съзнателно или не, подобен коментар засяга не само въпроса за името на страната, но и нашата идентичност“, се казва още в изявлението, в което Скопие предупреждава Европейската комисия, че е „пристъпила опасна граница“.

„Описвах вътрешно-етническите отношения и етническите общности по начин, който е разбираем за аудиторията. Не съм правил каквото и да е политическо изявление“, коментира Орав.

Източници на EurActiv в Брюксел коментират, че „непропорционалната“ реакция в Скопие може да застраши усилията на страната за присъединяване към Съюза. „Това е възможно най-лошият момент за подобно развитие“, коментира европейски дипломат.

Преди дни американският дипломат Матю Нимиц, който е посредник между Атина и Скопие по спора за името на Македония, стартира нов кръг от преговорите за намиране на решение на проблема.

Скопие се надява да получи дата за започване на преговори за приемането на страната в ЕС на срещата на европейските лидери в Брюксел на 13-14 декември.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase