Скопие нощем. Снимка: архив, Reuters
fallback

Уникално дело се върти тези дни из съдилищата в Скопие и в още други два града в Македония. То е за делба на имот между две жени. Не става дума обаче нито за сестри, нито за други роднини, а за жени, които са имали брак. Съдът трябва да извърши делбата на имот между разведени македонски гражданки, които са имали еднополов брак в Белгия, пише „Нова Македония“.

Историята започнала преди няколко години. Едната жена, която от дълго време живее и работи в Белгия, била омъжена за богат мъж. Съпругът й обаче починал и тя наследила целия му имот. След известно време жената, която е по произход от Македония, сключила нов брак, този път с жена. Тя е от Македония, но живеела в Белгия.

Двете жени живели щастливо три години и половина. Пътували по света, както и в родната си Македония, където си купили много недвижими имоти. Сега имат собственост в Скопие, в Охрид и в Крушево. Имотите са на името на македонската гражданка, живяла в Белгия. Тъй като чужденците не могат да притежават имоти в Македония, собствеността била записана на нейно име, макар че всичко било платено от богатата белгийка.

В Македония обаче се признава само брак между мъж и жена. Така че сега съдът не може да приеме, че двете жени са имали брак и сега са разведени.

Съдиите, научили за делото, казват, че за първи път в историята на македонската съдебна система ще се дели имот, придобит по време на еднополов брак.

Добре е все пак, че няма осиновено дете, което се разрешава в Белгия, тъй като това в Македония вече щеше да е истински проблем, пише вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

dan

преди 11 години

Е па с такива маже в БЮРМ сите жени ке са лесбийки!!!

15

Александър Велики

преди 11 години

Е са ке пратам македонката да ви опрай!

14

Анонимен

преди 11 години

хубава работа, аз си мислех, че еднополовите бракове също са измислени от макетата ?!

fallback