Около 50 сърби лежат в наши затвори, без да са поискали правна защита от посолството си. Снимка: архив, Булфото

Изследване на ЕС разкрива, че България е убежище за сръбски престъпници, които се опитват да избегнат затвора. Те притежават по три паспорта от новите балкански държави. Мафията в София и Пловдив и особено по Черноморието държи много публични домове, в които сърбите са сводници, а сръбкините – главните проститутки, пише сръбският вестник „Вечерне новости“.

Известният факт, че братството между престъпниците е най-силно и не признава държавните граници, се потвърждава от изследването на ЕС, в което се говори за връзките между българските и сръбските престъпни организации, както и с останалите мафии на Балканите, посочва изданието.

„Сърбите участват в трафика на дрога, хора и петрол, също в проституцията, фалшифицирането на пари и банкови карти, които се прехвърлят в Сърбия. В България сръбски дилъри поемат хероина, изпратен от Турция, организират прехвърлянето му в Сърбия, откъдето по-нататък той се контрабандира към Европа, а част от него остават на сръбския пазар“, се твърди в проучването на ЕС.

Още по темата

През последните три месеца българската полиция е задържала трима сръбски дилъри на хероин. На границата с Турция през август бяха заловени 33 кг хероин, укрит в резервоара на бус, пътуващ за Белград. Арестуваният сърбин казал, че е трябвало да му бъдат платени 10 000 евро за транспортирането на дрогата. През септември беше хванат сърбин с 22 кг хероин, укрит в автомобил, влязъл от Турция. Стойността на дрогата беше 1,3 млн. евро.

„В момента в София се води разследване срещу осем сърби за международен трафик на хероин. В българските затвори има петдесетина сърби, които са работили заедно с българската мафия, като те не са потърсили правна защита от посолството на Сърбия“, научи „Вечерне новости“ от София. Повечето от тях са заподозрени и осъдени за трафик на дрога, на петрол и на хора.

Сръбско-българската мафия действа и в далечна Нигерия, откъдето контрабандира месечно по 180 000 барела петрол. Той след това бива нелегално продаван. „Международните крадци действат организирано, защото нападат нефтопроводи или пресрещат цистерни. Краденият петрол се прехвърля в Сърбия, България и Украйна“, заяви Дел Кол, бивш съветник на нигерийския президент, пише още сръбското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase