Сали Бериша и Бойко Борисов. Снимка: БТА

България ще купува битум за асфалт от Албания за строителството на магистрали, а двете страни ще строят обща жп линия по европейски коридор номер 8. Това се разбра след срещата между премиерите на двете страни Бойко Борисов и Сали Бериша в Тирана. В началото на пресконференцията преводачката допусна грешка при превода и обяви премиера на България като Бойко Димитров, предаде Дарик.

Двамата премиери се договориха да си сътрудничат в развитието на икономическите отношения. В тази връзка беше и едно от трите подписани споразумения, това за развитие на търговските връзки между двете страни.

Премиерът Борисов заяви желанието България да купува битум - основна суровина за асфалт, за строителството на магистрали у нас. „Бутим искаме, колкото имате, толкова ще вземем", каза Борисов.

„Те могат да изнесат битум за България, това е най-добрият битум, естествен. Има пътища в България, строени с албански битум, които не са мръднали вече 30 години. Толкова ни трябва, колкото имате, толкова можем да вземем", каза с усмивка премиерът Борисов.

Албанският битум е много качествен, похвали се и Сали Бериша. Смятаме, че  разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа, каза Сали Бериша.

Истински се надявам в следващите години заедно със Сърбия и Македония да построим големите си инфраструктурни проекти, заяви Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус“.  Както премиерът Бериша подчерта, магистрала „Марица” е важна не само за България, тя е важна за всички държави на Балканите, защото извежда и жп трафика, и пътния трафик до Истанбул, каза Борисов.

Магистрала „Тракия” свързва Балканите с топлите ни пристанища на Черно море. Скоростният път до Калотина свързва София с Белград. Магистрала „Струма” свързва София със Солун. В това отношение, ако ние заедно с Европейската комисия подготвим добър проект за Коридор 8, в частта  Албания-Македония-България, комбиниран с нашите магистрали ще имаме действително работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки жп товарите и автомобилния трафик, заяви Борисов.

Това, което е безспорно, и се вижда, е, че в Албания, както и в България се строи, има растеж, строи се инфраструктура, плурализъм на политически партии, което гарантира евроатлантическото развитие на двете държави, казаБорисов.

Бойко Борисов заяви подкрепата на България за приемането на Албания в ЕС. Албания може да разчита на нас, че има един глас от нас, заяви българският премиер.

България и Албания са членове на НАТО. Винаги сме твърдели, че на Балканите всички държави трябва да станат членове на НАТО и на ЕС. Нашата политика винаги е била балансирана във външнополитически план и винаги сме твърдели, че трябва всички държави - и България, и Албания, и Македония, и Косово, и Сърбия да влязат в Европейския съюз, заяви Борисов.

Бях много доволен от това, което премиерът Бериша ми каза, за това, че в Косово християнските паметници, манастирите, се пазят и се съхраняват, заяви българският министър-председател.

На въпрос на български журналисти дали двамата премиери са разговаряли за албанските граждани, които се самоопределят като етнически българи, за шанса им да добият статут на малцинство, Бериша каза: „Придържам се към принципа, че всеки гражданин на тази страна, в която живеем, е напълно свободен да се декларира по етнически принцип какъвто иска и както се усеща. Смятам, че това е стандарт, към който трябва да се придържаме всички ние. В Албания няма ограничения, няма и да има, за самоопределението“.

Срещата между премиерите Борисов и Бериша е в рамките на двудневното официално посещение на българската делегация в албанската столица Тирана. Довечера двамата министър-председатели ще открият българо-албански бизнес форум. Българската делегация кацна в Тирана с двата военни самолета „Спартан", защото правителственият еърбъс превозва делегацията на президента Росен Плевнениев в Израел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase