Томислав Николич. Снимка: архив, Reuters

Ако на Белград официално бъде поставено условието да избира между Европа и Косово, Сърбия ще се откаже от европейския си път. Това заяви президентът на западната ни съседка Томислав Николич в интервю за вестник „Вечерне новости“.

Няма повече време за губене. Сърбия не може да развива добросъседски отношения с части от своята територия. Албанците ще управляват в Косово, ще имат местно самоуправление, всички органи на властта, но да не очакват в Белград някой да се съгласи и да им каже: ето ви и държава, заяви президентът на Сърбия Николич.

Моят народ няма да е изненадан, ако предложа такова нещо (изборът да е Косово, а не ЕС – бел.ред.). Достигнали сме степен на организация, че можем да разчитаме на ЕС. Съюзът сега ни държи на дистанция само заради Косово. Но може така да ни държи още 100 години, ние няма да променим позицията си за южната ни област, изтъкна Николич.

Той подчерта, че „ако започнат да ни дописват нови правила, каквито не е имало за другите държави, могат да ни отблъснат от себе си. В такъв случай е по-добре да ни кажат: не ви искаме“.

По думите му, „когато официално пред нас се изправи стена, то политиката „И Европа, и Косово“ няма да е възможна“.

„Засега никой официално не е поискал да признаем независимостта на Косово“, подчерта сръбският президент.

Преди дни беше огласена стратегия за разширяване на ЕС, в която е записана формулировката за зачитане на териториалната цялост на Косово. Тя разбуни духовете в Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase