Снимка: архив, Reuters

Представете си, че живеете в бъдещето. Казвате се например Иванов. Една вечер заспивате у дома си в България. На сутринта се събуждате и се оказва, че вече живеете в Кумбълендия. След няколко часа ви информират, че фамилията ви всъщност е Ивановкумбъл и вие сте по народност кумбълендец. Следобед детето ви се връща от училище, където е имало час по кумбълендски език. А от научен материал, който междувременно прочитате, научавате, че Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са били президент и премиер на Кумбълендия преди много-много години.

Това естествено не е възможно да стане за един ден. Какво обаче може да се случи за няколко десетки години. Ето един пример.

Снощи в Кралския музей Мариемон край южния белгийски град Морланве бе открита изложба със славянски ръкописи, озаглавена "Славянски ръкописи от Македония от 13 в. до 19 в.", предаде БТА.

В анотацията към изложбата се казва, че днешните земи на Бившата югославска република Македония /БЮРМ/ през вековете са били кръстопът на цивилизациите на Западните Балкани. Допълва се, че БЮРМ пази ценни свидетелства на славянски ръкописи, а най-стойностните оригинали се съхраняват в библиотеката на Ватикана, във Виена, в Санкт Петербург, в Москва, в Одеса и в София.

При откриването на проявата обаче македонският министър на културата Елизабета Канческа Милевска не спомена София сред градовете, където се пазят най-ценните свидетелства за развитието на славянската писменост. По нейните думи изложбата показва развитието на цивилизацията "на територията на Македония". Пред вас тази вечер показваме историческата истина, която отбелязва хилядолетното развитие на македонската култура и писменост, заяви тя пред няколкото десетки присъстващи гости на откриването - изцяло македонски представители. Тези ръкописи са нашият своеобразен национален принос към настоящия процес на глобализация и мултикултурализъм сред народите в Европа и света, добави Милевска.

През призмата на своето културно наследство Македония има дълбоки корени, продължи тя. По нейните думи това наследство задължава да бъде показвано пред света и така с достойнство македонската страна участва в процеса на развитието на общовалидните цивилизационни стойности, като същевременно добива неоспорима културна и историческа самоличност в семейството на народите.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, който бе единственият официален български представител на проявата, изрази искрено разочарование от чутото. Дойдох с надеждата да видим тук европейско поведение и че ще можем да се похвалим с общо представяне на общата ни история, каквато е историята на България и на Македония, коментира той пред български журналисти. По неговите думи се използват исторически артефакти за аргументация на тезата, че Македония е била в цялата хилядолетна история на човечеството нещо различно от всички други държави, особено от България, че има отделна македонска култура, език, нация и те съществуват, не както е истината от ХХ век, а през цялата човешка история.

Ковачев уточни, че изложбата съдържа част от българското културно наследство, което се намира в днешна Македония, но това е държава, съществуваща от 1991 година. Преди това такава държава не е съществувала на нашата планета, заяви Ковачев.

Заспивайки, си мислите, имало ли е Кумбълендия преди хиляда години? Имало ли е кумбълендска история, език, култура, нация? А как точно ви беше новото име – Ивановкумбъл или Иванокумбъл?

Не се тревожете. След някое време може и да го уточните.

Разликата в името в следващия текст, който е от македонския вестник „Дневник“ от 09.10.2012, може да е успокоителна за вас.

„Заглавие: Канчевска-Милевска во Брисел: Културата успешно ги користи европските фондови

Начало на материала: "Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска во Брисел оствари средба со генералниот директор на Генералниот директорат за образование и култура, Јан Трушчински“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase