Край бреговете на Гърция може би има големи залежи от природен газ. Снимка: архив, Булфото
fallback

Крайбрежните залежи на природен газ могат драматично да променят съдбата на Гърция, ако първоначалните оценки за запаси на стойност 600 милиарда долара бъдат потвърдени, показва изследване, представено на премиера Андонис Самарас през юни, съобщава Ройтерс.

Според изследването, съпоставящо съществуващите научни данни, геоложките сходства показват, че резервите край бреговете на остров Крит може да съответстват на богатия Левантийски басейн, където бяха съсредоточени неотдавнашните израелски и кипърски открития.

Проучването говори за стратегически значими запаси в гръцките води южно от Крит от порядъка на 3,5 трилиона кубически метра - достатъчни да покрият нуждите от газ за над шест години на Европейския съюз, както и еквивалента на около 1,5 милиарда барела нефт.

Макар че проучването и развитието на крайбрежния газов сектор ще отнеме няколко години, Гърция вече стартира кръг от търгове за раздаване на лицензи и поръча на компания за сеизмични проучвания да определи размера на залежите на въглеводороди. Резултатите се очакват в средата на 2013 г.

Представяйки проучването си, авторите му Андонис Фосколос, Елиас Конофагос и Никос Лигерос заявиха, че очакват запасите да генерират 599 милиарда долара приходи за държавата в рамките на 25 години. "Смятаме, че тези цифри са много консервативни", заяви за Ройтерс Конофагос.

Според друго проучване, публикувано в научно списание за природни науки и инженерство през юни, се оценява, че Гърция разполага със залежи от 4 трилиона кубически метра газ и още 3 милиарда барела суров нефт, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

до 26

преди 11 години

Така е тъпите руснаки ще го иду..т много яко

22

Анонимен

преди 11 години

Мда..лоша новина за Газпром.Май ще трябва да стягат колана.

21

Анонимен

преди 11 години

Ционистки сметки- гледаме картата и по точно Балканите.От тях няма да остане нищо. 1- там ще се водят предстоящите военни действия с Иран, 2- за да изолираме Русия трябва да добиваме шистов газ, къде - Балканите.Ама те не искат.Ами като видят "дебелия" ще поискат.Вдигаме им лихвите по външния дълг, остават без пари и щат не щат ще дадат...

fallback