Хашим Тачи с новото косовско знаме сред ученици, февруари 2008 г. Снимка: архив, Reuters
fallback

Косово става от днес напълно суверенна държава. В Прищина се провежда заседание на Международната управляваща група, която се очаква да вземе решение за отмяна на т. нар. наблюдаваната независимост на Косово. Ще бъде закрита и Международната цивилна канцелария, създадена при отделянето на Косово от Сърбия през 2008 г.

"Наблюдавана независимост" беше предложена от специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари с идеята да остане в сила, докато в страната се установят и започнат да функционират демократични институции.

В съответствие с плана на Ахтисаари беше създадена и Международната управляваща група за Косово, която да координира международната дейност в страната.

Сега те ще останат в историята, а Косово ще придобие пълен суверенитет. Парламентът в Прищина прие миналата седмица последния пакет от закони и 22 конституционни поправки, необходими за прекратяване на наблюдаваната независимост.

Полицейската мисия на ЕС - ЕУЛЕКС и войниците от НАТО - КФОР обаче ще останат в страната.

Това е момент, в който държавата Косово укрепва и се консолидира, начална точка за европейската ни интеграция, повратен момент и нова глава за изграждане на демократично и мултиетническо Косово, заяви косовският премиер Хашим Тачи.

За днешното извънредно заседание на парламента в Прищина се очакват делегации от 35 страни. Сред гостите ще бъде Марти Ахтисаари, поканен е и бившият американски президент Бил Клинтън. Вечерта на площад "Майка Тереза" в центъра на Прищина ще има голям концерт.

Над 90 страни, сред които САЩ и 22 страни от Европейския съюз, признаха Косово за суверенна държава. Сърбия заявява, че никога няма да направи това.

Американският заместник държавният секретар на Филир Рийкър заяви днес, че САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Косово и се обявяват за нормализиране на отношенията между Белград и Косово. Той оцени, че Сърбия и Косово имат бъдеще в европейските интеграции, че е важно да бъде продължен диалогът между тях.

От своя страна косовският премиер Хашим Тачи се обяви за добри отношения с всички съседи, включително и Сърбия, предаде Танюг.

В Белград пък сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че краят на процеса на наблюдавана независимост на Косово няма никакво значение за Сърбия, защото тя не приема нито наблюдавана, нито ненаблюдавана независимост.

„За нас въпросът за Косово не е решен, докато с това не се съгласи Сърбия. Ако това не беше така, нямаше толкова да ни притискат да признаем Косово“, каза Дачич, цитиран от РТС.

Дачич заяви, че трябва да продължи диалогът на политическо ниво и че Сърбия е готова да продължи диалога, както и да дефинира проблемите между Белград и Прищина и да работи за отстраняването им. „Това означава, да се намери компромисно решение и за двете страни“, каза Дачич.

Сръбската канцелария за Косово призова международната общност да не намалява присъствието си там и да не допусне насилието над сърбите в Косово да продължи безнаказано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

140

Анонимен

преди 11 години

Суверенитет ли ? Няма да е за дълго !!!

139

Турчин

преди 11 години

До Антитурчин 7"Вече в света има държава ,която е - терористична,мафиотска,трафикантска."Всичко това може да се каже и за България с управлението на "Б. Б."А относно Турция - вероятно в момента икономиката на България се крепи на бизнеса с тези които не обичаш. Обличаш се с дрехи от там, обуваш обувки от там, переш с препарати от там, строиш и ремонтираш дома си с материали от там, ремонтираш колата си с части от там, не стига това - те строят магистралите и метрото ти!Да продължавам ли?

138

другара Тодар Живков

преди 11 години

Е какъв е този пълен суверенитет,като натовските войници остават?Защо не ги изтеглят и албанците да останат "насаме" със сърбите,та да се разберат?Между другото,да се надяваме че в Скопие са си направили правилните изводи,че идва техният ред.Тогава ще запеят друга песен в отношенията си със София.

fallback