Горан Попов (в жълт екип) си уреди трансфер във Висшата лига с български паспорт. Снимка: Reuters
fallback

Един от най-известните македонски футболисти – защитникът Горан Попов, си уреди трансфер в английската Висша лига благодарение на... българския си паспорт.

Македонският национал подписа договор с Уест Бромич Албиън (УБА) часове преди затварянето на трансферния прозорец в последния ден на август. Той бе даден под наем за една година на отбора от Премиершип от Динамо Киев с опция за закупуване, съобщи 24Fudbal.com.mk.

Преди това Горан Попов имаше проблеми с получаването на разрешително за работа при опита му за трансфер в Стоук Сити, но при преминаването му в Уест Бромич му помогна българският паспорт, който той притежава, коментира сайтът.

"Изпълни се желанието ми да играя в Премиершип. Вярвам, че ще оправдая доверието на всички в клуба, преди всичко на мениджъра Кларк, по чието настояване съм в Бирмингам", заяви самият Попов.

Футболистът, който има 41 мача за националния отбор на своята страна, съобщи, че му е осигурена работна виза и този път няма да има проблеми, както преди десетина дни, когато по тази причина той не можа да премине в Стоук сити.

Когато македонският национал се оказа в задънена улица, той извади скрития си коз – българския паспорт, коментира „Утрински весник“. С него нещата се уредиха за седмица.

Публична тайна е, че много от македонските спортисти имат български паспорти. Не защото България им е резервна татковина, а защото на европейския пазар не минава това, че вътре в Македония екзалтирано се бием в гърдите, пише изданието.

Това са трудни времена, хората се оправят както могат, за да успеят. Българският паспорт е един от инструментите в тази борба, пише в коментара на „Утрински весник“.

Пред трансфера Попов в Англия имаше два проблема – единият, че е гражданин на страна извън ЕС и макар че е европеец, за него има съвсем по-различни правила, ако иска да си търси работа във Великобритания. Другият проблем на Попов беше, че футболът в неговата страна – Македония, е на отчайващо ниво.

Британците не дават работна виза на футболисти от страни, които са под 75-о място в ранглистата на ФИФА. Тях не ги интересува дали имаме прекрасни стадиони или играем на провинциални терени, интересува ги качеството на футбола, който може да се измери с резултати, коментира още „Утрински весник“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

ахахаха

преди 11 години

като ги нападнат албанците, българите от македонска околия първо насам ще побегнат да се скрият. ама нек си верват че са извънземни, още малко им даваме време...

60

Расате

преди 11 години

Продължение.И така ако имаше ясни правила в езикът ни фамилиите трябваше да завършват на Ич или Ски,Шки,а презимената на Ов,Ев,Ин,Ен-пример.Владимир Милков Петкович-баща,род(Баща Милко,Род Петкови)Владимир Милкин Терзийски-майка,професия(майка-милка,род шивачи-терзии)Владимир Милков Шивашки-баща,род(баща Милко,род Шивачи)

59

Rasate

преди 11 години

До факти:Не си прав:Наставката Ски в българският не е влашка-във фамилията тя е означение на място на произход или професия- напр. Каменополски-от Каменополе,Бачийски и пр.Ев,ов е принадлежност по баща-Негов син-Георгиев син,когато детето е отгледано от майка си фамилията завършва на ин,ен-Нейн син-Ленин син(Лена),Теодорин син(Теодора) и пр.Ич е произход от знатен род-от Чий род е- Иличи ,Шишманичи,Георгиевичи.Това е във връзка с произхода,но отдавна е загубено и няма ясни правила.

fallback