Румъния планира драстично намаляване на ДДС за основните хранителни продукти. Снимка: архив, Reuters
fallback

Намаляване на данък добавена стойност от 24 процента на 9 процента за основните земеделски и хранителни продукти ще бъде включено в проекта за държавен бюджет за следващата година, обяви румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс.

Заради икономическата криза предишното дясноцентристко правителство на Румъния увеличи ДДС от 19 на 24 на сто през лятото на 2010 г.

Представители на работодателите от земеделската и хранителната промишленост приветстваха новината, като коментираха, че намаляването на ДДС за основните продукти ще доведе до понижаване на цените им с 15 на сто и намаляване на избягването на данъци.

Аурел Попеску, председател на работодателската организация в хлебопроизводството Ромпан, заяви, че първият резултат от тази мярка ще бъде увеличаване на приходите в
бюджета. Според него укриването на данъци в сферата на хлебопроизводството ще намалее от 60 процента, колкото е в момента, на 15-20 на сто. По думите му цените ще паднат с 15 процента, включително на хляба.

Сорин Миня от работодателската организация Ромалимента също коментира, че намаляването на ДДС от 1 януари 2013 г. ще доведе до намаляване на цените на хранителните продукти с около 15 на сто, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 11 години

България първо трябва да мине през голям, истински глад, за да се върнат едни 500 000 по селата и да почнат да се занимават със селско стопанство. България е единствената страна от Източния блок, в която се проведе съветска колективизация и хората се превърнаха в стадо ***, които само искат да ядат, а нивите им буренясват. Нямате право да искате евтина храна, докато има необработени земи, това е положението.

53

Тропчо

преди 11 години

То там храната и с 24% ДДС пак е по-евтина от България. Изкарах известно време в Букурещ, гладен не съм останал, накрая направих една съпоставка с БГ и разликата в цените е огромна. Дори ***, които ги продават по улиците са по-хубави и по-евтини.

52

Kurort Neptun

преди 11 години

Аз миналия месец бях в Румъния, и мога да ви кажа че при тях храните са истински - там и най евтиния салам е от месо, а киселото мляко не е с 2.0%, а с 10% масленост и без растителни добавки. Такъв вкус не бях изпитвал сигурно повече от 10 години

fallback