Журналистите в Гърция са в 24-часова стачка срещу съкращенията и големите орязвания на заплатите. Снимка: Reuters

Журналистите напуснаха редакциите за 24 часа в цяла Гърция, за да протестират срещу съкращенията и големите орязвания на заплатите, които по думите им унищожават някога процъфтяващия медиен сектор, предаде ДПА.

Серията от съкращения на работни места засегнаха и медиите в Гърция като част от мерките за икономии.

Днес в страната няма да бъдат излъчвани телевизионни или радио новини, сайтовете няма да бъдат обновявани, а вестници и списания няма да излизат до сряда.

Доскоро в Гърция, която има население от 11 милиона души, имаше 11 телевизионни канала, 71 радиостанции, над 22 национални всекидневника и безброй седмични и месечни списания. След началото на кризата през 2010 г. обаче 30 процента от журналистите сега са без работа, а много вестници като "Апогевматини", "Елефтеротипия" и седмичният финансов вестник "Космос ту епендити" вече не се печатат заради свиващото се потребление.

Синдикатът на журналистите настоя за нови колективни трудови договори за сектора, тъй като работещите в частните телевизии и радиостанции се оплакват, че са под натиск за преразглеждане на трудовите договори с орязване на заплатите до 30 процента.

Три седмици преди парламентарните избори в Гърция се изостря битката между партиите, хазната пресъхва, а политическите лидери, обикаляйки страната, се винят взаимно и сипят предизборни обещания, пишат вестниците в южната ни съседка днес.

Според последните проучвания консервативната партия Нова демокрация води пред радикалната левица СИРИЗА в предпочитанията на електората, като разликата е от 1,1 до 5,7 пункта. На трето място е социалистическата ПАСОК.

Близо до трипроцентовия праг за влизане в парламента са формациите Драси /действие/, коалирала се с "Димиургия ксана"/съзидание отново/. Висок продължава да е процентът на гърците, които все още не са решили за кого ще гласуват.

Всички издания поместват острите реакции на политическото ръководство на страната и обществеността по повод критично изказване за Гърция на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Пред в."Гардиън" Лагард заяви, че гръцкият народ трябва да помогне сам на себе си и редовно да изплаща дълговете си, а гръцките родители трябва да поемат отговорност, ако децата им бъдат засегнати от мерките за намаляване на държавните разходи.

Казаното от нея бе квалифицирано като недопустимо и обидно в Гърция и тя се е принудила да коригира изказването си, тъй като била подложена на критики и от страна на Париж, изтъкват гръцките вестници.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase