ЕС и ЕЦБ разработват сценарий, ако Гърция трябва да напусне еврозоната. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) разработват сценарии, в случай че се наложи Гърция да напусне еврозоната, посочи в интервю, публикувано днес, еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, цитиран от Ройтерс.

Този коментар изглежда е първият, в който представител на ЕС потвърждава, че се вземат предпазни мерки за евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Носят се слухове за такива планове, но съществуването им не бе потвърдено, отбелязва Ройтерс.

"Преди година и половина може би имаше опасност от ефекта на доминото," посочи Де Гухт пред белгийския вестник на холандски език "Стандард", имайки предвид опасността дълговата криза да обхване и други страни от еврозоната като Испания и Италия, отбелязва ДПА.

Сега обаче и в Европейската централна банка, и в Европейската комисия има служби, които работят по сценарии за извънредна ситуация, в случай че Гърция не успее, добави той.

Де Гухт, който е бивш външен министър на Белгия, повтори познатото послание на ЕС до Гърция, че гърците нямат по-добър избор от придържането към непопулярните мерки за икономии в замяна на международната финансова спасителна помощ, отбелязва БТА.

Малко по-късно днес обаче говорител на Еврокомисията опроверга твърдението на Карел де Гухт.

"Европейската комисия решително отхвърля твърденията, че работи по сценарий за излизане на Гърция (от еврозоната – бел. ред.). Комисията иска Гърция да остане в еврозоната", посочва говорителят на ЕК Оливие Байи в писмено изявление.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен "от две години заявяват, че Европейската комисия иска Гърция да остане във валутния съюз. Това все още е вярно", подчерта Байи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase