Хашим Тачи и Сали Бериша. Снимка: архив, Reuters
fallback

По повод 100-годишнината на независимостта на Албания в косовския град Призрен беше представен общ буквар за учениците в Косово и в Албания, пише РТС под заглавие „Букварът на Велика Албания“.

На промоцията му присъстваха премиерът на Албания Сали Бериша, президентът на Косово Атифе Яхяга и косовският премиер Хашим Тачи.

Според Бериша общият буквар е изключително голямо научно дело, което се подарява на албанската нация. Албанският премиер заяви, че децата трябва да знаят, че този буквар съдържа в себе си „неугасимия идеал за обединяване на албанците“.

По думите му общият буквар представлява израз на решимостта на албанците да работят заедно за големия европейски проект.

От Призрен Бериша призова съседите на албанците да се отърсят от албанофобията, тъй ката албанците са „народ, който умее да съхранява приятелството“.

От своя страна косовският премиер Хашим Тачи заяви, че денят на представянето на буквара е от историческо значение за албанския народ.

„Не случайно сме се събрали днес в Призрен. Където и да живеят албанците, тяхната душа е тук, с нас, в Призрен с общия буквар. Днес сме се събрали в духовния център на албанците, в града, който пази историческите и справедливите послания за обединяване на Албания и Косово в една държава. Днес представяме общия буквар“, заяви Тачи.

По думите му букварът представлява победа за всички албанци, защото това може да постигне само един цивилизован народ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Do Trakiec

преди 11 години

Moje da sa tvoi bratq albancite, no ne i moi.

19

Свали Каиша

преди 11 години

Призовавам съседите на албанците да се отърсят от албанците си!

18

до ТРАКИЕЦ

преди 11 години

И ти ли си болен от "синдром СТРАНДЖАТА" ?

fallback