Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Снимка: архив, Reuters

Има лъч надежда за сформиране на правителство в Гърция, въпреки че по всяка вероятност лидерът на социалистите Евангелос Венизелос ще върне мандата, връчен му от президента Каролос Папуляс в четвъртък, пишат днес гръцките вестници.

Договорка за коалиционен кабинет се очаква да бъде постигната в понеделник на среща на политическите лидери, която трябва да се свика от държавния глава. По конституция консултации се провеждат, след като партиите, заели първите три места на изборите, не успеят да осигурят нужното парламентарно мнозинство за правителство.

Първо проучвателен мандат получи лидерът на спечелилата вота на 6 май Нова демокрация Андонис Самарас и го върна още в рамките на първия ден. Щафетата пое председателят на коалицията на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, който го върна на президента вчера.

Още по темата

Сега консултации за правителство води лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Според вестниците след проведената в четвъртък среща между него и председателя на Демократичната левица Фотис Кувелис за първи път има сближаване на позициите и шанс за сформиране на кабинет. Кувелис предлага широка коалиция с мандат от две години и цел да задържи страната в еврозоната и постепенно да я откъсне от меморандума, подписан с международните кредитори.

В. "Та неа" коментира, че това е последният шанс за съставяне на правителство, а в. "Етнос" го определя като стъпка напред. Според публикация на в. "Елефтерос типос" "ключът" за широката коалиция е в ръцете на Алексис Ципрас, тъй като Кувелис е заявил, че няма да участва без СИРИЗА.

Въпреки предложението на Кувелис страната навлиза в опасен еднопосочен път и показателно за това е предупреждението на шефа на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг, че няма да има нови финансови траншове за страната, докато не се сформира правителство, което да договори с тройката кредитори средносрочна програма, коментира в."Катимерини". СИРИЗА настоява за нови избори, Венизелос подкрепя идеята на Кувелис, а днес се очаква Самарас да заяви позицията си по въпроса, посочва изданието.

От първата си страница "Авриани" задава въпроса защо партиите, които подкрепят кредитното споразумение, не искат избори. Отговорът се крие в резултатите от ново социологическо изследване, според което при нов вот СИРИЗА става първа политическа сила с 27 на сто. В. "Етнос" също публикува резултатите от анкетата, които сочат, че мнозинството от гражданите искат да се сформира коалиционно правителство.

Проучването показва спад в подкрепата за всички партии, които влязоха в парламента след изборите на 6 май с изключение на СИРИЗА и Нова демокрация.

В момент, в който преговорите за сформиране на правителство на националното спасение са в разгара си, Европа и кредиторите ни притискат, отправяйки заплахи за изхвърляне на страната от еврозоната, пише в. "Врадини" в статия под заглавие "Пазарлъци в Европа и Атина за сформиране на правителство".

В. "Имерисия" коментира, че политическата нестабилност заплашва икономиката с разруха, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase