Офисът на Fitch в Ню Йорк. Снимка: архив Ройтерс
fallback

След месеци на намаляване на рейтингите на Гърция днес се случи точно обратното. Международната рейтингова агенция Fitch повиши рейтинга на Гърция от "частичен дефолт" на "В-", предаде AFP.

Агенцията определя перспективата на оценката си за платежоспособността на Атина като "стабилна", аргументирайки се с приключването на операцията по размяната на гръцки държавни облигации в понеделник, се допълва в комюникето.

Заради успешната замяна на облигациите се е подобрила и устойчивостта на дълга, твърди Fitch. Освен това спада и опасността от внезапно прекратяване на обслужването на дълга.

Експертите на агенцията обаче отчитат, че оценката за дългосрочния дълг на Гърция може да еволюира според траекторията на страната спрямо параметрите, определени от ЕС и Международния валутен фонд и "способността и волята й да спазва сроковете и условията (за изплащане) на преструктурираните облигации", или с други думи на новите държавни ценни книжа, емитирани в понеделник.

Новите облигации се радват на добро търсене, включително и от дребните инвеститори. Цените на тези нови облигации обаче вече отново са под натиск.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

наблюдател

преди 12 години

мили хора, злобата донася рак, пазете се от нея

78

Анонимен

преди 12 години

Лелеееее, на колко злобарчета им призля от тази новина !!!

77

Ganio Balkanski

преди 12 години

Garcite winagi sa bili weliki, t.e. negativnoto go obrastat w positivno.Nie moshem samo pluem.

fallback