Снимка: архив, Reuters

„Българи от Господ, македонци от Тито“, „Баща югославянин, майка българка, какво сте вие?“, „Македония не съществува“ - това са гласели транспарантите, носени от косовски фенове на хандбална среща между Косово и Македония снощи в Прищина.

В максимално неприятелска атмосфера в залата в Прищина хандбалът отиде на втори план, тъй като фен групата „Плисат“ изнесе свое „шоу“, пише сайтът mnogoo.mk. След като изгориха македонското знаме, те през целия мач пееха националистически песни и издигаха транспаранти  с обидно съдържание за македонската нация, съобщават македонските медии. Косовските фенове скандираха още „Господ ви направи българи, а Тито македонци“.

Още преди седмица, когато стана ясно, че Македония ще гостува в Косово, групата фенове „Плисат“ се заканиха, че ще отмъстят за това, че македонските фенове пееха „А бре, македонче“ на европейското първенство по хандбал в Сърбия. В нея се казва: „дајте ни алкохол сега да пиеме, а после надвор Шиптари да биеме“.

Македонските спортни фенове имат и друга любима в последно време песен - „Излези момче право на тераса“. Текстът й, публикуван в македонския вестник "Курир", гласи:

Излези момче право на тераса
и поздрави ја Гоцевата раса,
кренете раце високо горе
наше ќе биде и Солунско поле

Извади момче ти црвено знаме
и поздрави ги децата на Јане,
црвени шалови, црвени знамиња,
наша ќе биде и Пирин планина.

Играјте храбро и со сите сили,
сега сте вие четата на Гули,
Македонско знаме гордо се вее,
и секој Македонец сега нека пее
але алеееееее але алеееее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase