Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) поставиха нови условия за отпускането на втория спасителен пакет за Гърция в размер на 130 млрд. евро, съобщи BBC.

На срещата си в Брюксел министрите заявиха, че помощта зависи от това дали гръцкият парламент ще приеме реформите и мерките за бюджетни съкращения. Парламентът в Атина ще проведе гласуването в неделя.

Освен това през 2012 г. гръцките политици ще трябва да спестят допълнително 325 млн. евро.

Профсъюзите в Гърция обявиха 48-часова стачка в протест срещу мерките.

Председателят на групата на финансовите министри от еврозоната, премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, подчерта, че гръцките лидери ще трябва да предоставят „ясни политически гаранции“, че ще продължат да прилагат реформите и след предстоящите през април парламентарни избори.

„Въпреки постигнатия през последните дни прогрес все още не разполагаме с всички необходими елементи, за да вземем решение за отпускането на спасителния пакет“, посочва Юнкер, визирайки крехкото споразумение, договорено от коалиционните партньори в Атина след дни на тежки преговори.

„Всички тези условия са важни за гарантирането на гладкото прилагане на програмата и след предстоящите парламентарни избори“, изтъква премиерът на Люксембург.

„Тези три елемента, които споменах, трябва да са налице, преди да вземем решение“, допълва той.

Още по темата
Условията трябва да бъдат изпълнени преди новата извънредна среща на европейските финансови министри в сряда, посочва още той.

Страните от еврозоната „сериозно обмислят“ и създаването на автономна сметка за Гърция, в която да бъдат блокирани част от приходите на страната като гаранция за изплащането на спасителните заеми, заяви икономическият комисар на ЕС Оли Рен.

Търпението на европейските политици спрямо Гърция изглежда е на привършване. Според кореспондента на BBC в Брюксел Крис Морис макар официалната европейска позиция да е, че Гърция трябва да бъде спасена, в неформални разговори все по-често се застъпва тезата, че фалитът на Гърция няма да е катастрофа.

Планът, договорен от гръцкото правителство по-рано тази седмица, включва съкращаване на 15 хил. държавни служители, либерализация на трудовия пазар и понижаване на минималната работна заплата с 22% до 600 евро на месец от 751 евро досега.

Ключово искане на ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) беше реформата на пенсионната система – проблем, който все още не е решен.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase