Емил Бок. Снимка: Reuters

Правителството на Румъния подаде оставка, за да осигури икономическата стабилност на страната. Това заяви румънският премиер Емил Бок, съобщи Асошиейтед прес.

"Върнах мандата на правителството, защото не се вкопчвам във властта. За страната е изключително важно да имаме икономическа стабилност", заяви премиерът. "Взехме изключително тежки решения. Тези мерки бяха взети с мисълта за бъдещето на Румъния", допълни той.

Бок призова депутатите възможно по-скоро да изберат нов кабинет.

За да стабилизира финансово страната след 2009 г., правителството на Бок приложи серия от непопулярни мерки за намаляване на разходите, включително намаляване на заплатите в държавния сектор, съкращаване на работни места, увеличаване на данъците и други.

Освен това румънските власти обещаха на МВФ и Световната банка да бъде проведена либерализация на пазара на природен газ и на електроенергия, да бъдат повишени регулираните цени на енергоносителите, както и да орежат държавните субсидии за централното парно.

От януари в Румъния се провеждат протести срещу правителството на Бок и президента на страната Траян Бъсеску.

Според последните проучвания Демократическата либерална партия, начело на която е Емил Бок, се ползват с подкрепата само на 20% от населението, докато рейтингът на лявата коалиция е над 50%. Парламентарните избори в Румъния са насрочени за края на 2012 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase