Снимка: Reuters
fallback

Община Босилеград в Югоизточна Сърбия е затрупана от над един метър сняг. Много села са напълно откъснати от света и са без ток.

Кметът на общината Владимир Захариев е вдигнал ръце, след като никой в Сърбия не се е отзовал на призивите му за помощ. Затова той заявява, че ще поиска помощ от България, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

„За момента една трета от територията на общината е откъсната от света. Хората са затрупани от над един метър сняг и вече седми ден са без ток. Изоставени сме от всички с голи ръце да се борим за тези хора“, гневно казва Захариев.

Той обяснява, че няма адрес и телефон в Сърбия, към които да не се е обърнал за помощ – преди всичко с механизация и нафта. Досега обаче всичко е приключвало с обещания.

Тъй като в Сърбия никой не реагира, Захариев заяви, че ще поиска помощ от българската страна, пише вестникът.

В общините Босилеград и Владичин Хан, където ситуацията е най-критична,  продължаващият снеговалеж допълнително усложнява драматичната ситуация.
 
В община Владичин Хан осем села с над 1 000 домакинства са без ток, пише още изданието.

Дракче Станойкович, шеф на регионалния щаб за извънредни ситуации, казва, че основният проблем е липсата на ток в 10-15 села. Натрупалият сняг не позволява на екипите на електрото да стигнат до местата на авариите и да ги отстранят, казва той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

С. Друмев

преди 12 години

Аз съм ЗА! Да им помогнем на Българите в Босилеград, а и на Сърбия!

52

eeeeeeeeeee

преди 12 години

този кмет е крадец в босилеград няма снег

51

dooobreee

преди 12 години

za teb ima dobri institucii...

fallback