Евангелос Венизелос. Снимка: Reuters
fallback

Съставянето на правителство на националното единство в Гърция ще позволи на страната да удържи обещанията си в областта на икономиите, увери днес гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от АФП.

След една трудна седмица ние сега се намираме в нова политическа ситуация в Гърция, имаме нова политическа рамка.

Имаме правителство на националното единство и националната отговорност, заяви Венизелос при пристигането си в Брюксел за участие в среща на министрите на финансите от еврозоната.

Това правителство на единството е доказателство за нашия ангажимент и за националните ни възможности да приложим предвидената програма с мерки за икономии и да възстановим нашата страна, добави министърът.

След интензивни преговори в края на миналата седмица двете основни политически партии в Гърция постигнаха снощи политическо споразумение за формиране на правителство на националното единство, в което няма да участва сегашният премиер Георгиос Папандреу. Съставът на правителството и името на новия премиер се очаква да станат ясни днес, припомня БТА.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че ситуацията в Гърция ще се развива отсега нататък в добра насока. Той каза, че е разговарял днес с Папандреу и е изразил пред него признателността си за всичко, което той е направил.

"Но не мисля, че ще имаме окончателни решения" след края на срещата днес за отпускането на поредния транш от заема от 8 милиарда евро за Гърция, посочи Юнкер. Ще зависи от отговорите, които ще бъдат дадени от гръцкото правителство, за да знаем дали ние ще го отпуснем, обясни председателят на Еврогрупата.

Ние имаме известно време, за да проучим въпроса, добави Юнкер, като добави, че Гърция няма спешна нужда от парите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Кало

преди 12 години

Тая шия не е от туршия :DПо-различни оценки, БВП на глава в Гърция е от 2 до 4 пъти по-голямо от този в БГ.От което всеки може да си направи една много груба преценка за реалистичните пропорции м/у доходите, пенсиите и т.н. в БГ и Гърция.Ясно е, че са харчили много над това, което печелят.Това е крайния резултат от всички леви популистки управления: безумни 'социални' придобивки, раздути държавни щатове, неефективан администрация.'Десните' от 'Нова демокрация' са същите.:)

19

катя

преди 12 години

Направо ще ме разплачеш. В едно си прав, кредиторите са безмилостни, но къде не са? Виновни са и ако не беше крайно необходимо, не трябва да им се помага, но ....... Гърците много отдавна бяха наясно, че живеят свръх възможностите си, че харчат много повече, отколкото могат да си позволят, че държавата взема кредити от всяка банка, която и даде. Обвинявам ЕС, затова,че си затвори очите, банките-знаеш защо, гърците, защото си мълчаха .... Какъв Вермахт, какво поробване?!

18

Анонимен

преди 12 години

Ами, то друго освен обещания не остана..., иначе, ще последва верижна реакция - Ирландия,Португалия, Испания, Италия и края на ЕС. А доларът, от световна ще се превърне в галактическа валута, и тогава 1 долар ще се обменя за 10 Марсиански Фобоса.)))))))))))))))А, гражданите на САЩ ще увеличат наднорменното си тегло двойно.Що се отнася до останалата част на света..., ами, докторите ни убеждават, че гладуването е полезно за здравето!

fallback