Снимка: Архив Reuters
fallback

Преброяване на населението в Македония, което започна на 1 октомври, беше спряно днес.

Членовете на Държавната комисия по преброяването подадоха оставка.

В свое съобщение те казват, че „не са изпълнени основните условия за по-нататъшното осъществяване на преброяването. Това се отнася най-вече за нееднаквото прилагане на утвърдената методология“.

Ако преброяването беше продължило, нямаше да се стигне до реалния брой на населението на Македония и по-специално на етническите общности, предаде телевизия Канал 5. Това можеше да постави под въпрос броя на албанците в страната, които при предишното преброяване бяха 25,2%.

Очаква се правителството да внесе в парламента законопроект за спиране на преброяването. Управляващата коалиция засега не е договорила нова дата за преброяването. Сигурно е обаче, че то ще започне отначало и досегашните резултати няма да бъдат валидни.

Няколко часа преди началото на преброяването на 1 октомври председателят на държавната комисия по преброяването Весна Яневска подаде оставка.

Тя заяви, че под натиск от страна на колегите албанци и турци се подготвя голямо фалшифициране на преброяването.

Яневска обясни, че членовете на комисията от албанска националност настоявали да бъдат преброявани всички граждани, а не какво е установено със закон само тези, които имат постоянно местожителство в страната най-малко 13 месеца и с оригиналните им документи, а не с фотокопия.

Провалилото се преброяване на населението в Македония първоначално беше планирано за април, но беше отложено заради провеждането на предсрочните парламентарни избори през юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

yes

преди 12 години

Стига сме им се бъркали в държавата на македонците. Каквото искат да си правят, нали не искат да имат нищо общо с нас? Да ги оставим на мира, ама и да не им даваме гражданство, защото уж ни мразят, пък искат български паспорти за да са в Европейския съюз.

108

Mihail

преди 12 години

samo da kaja za koito ne znae, 4e albancite imat dobro otno6enie kum bulgaria za razlika ot mnogo drugi na6i susedi

107

дървено сметало

преди 12 години

Тия толкова са прости че до 1 милион не могат да преброят. Добре че не са като китайците 1,3 милиард ...незнам какво щяха да правят

fallback