Афганистанци в център за задържане на остров Лесбос, Гърция. Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Европейската агенция за контрол на границите Фронтекс поставя мигрантите в оскърбителни условия, заяви днес международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Франс прес.

Мигрантите, задържани по сухопътната граница на Гърция с Турция, биват изпращани в пренаселени центрове за задържане в Гърция, посочва организацията в доклад от 62 страници, озаглавен "Мръсните ръце на ЕС: участието на Фронтекс в малтретиране на мигранти, задържани в Гърция".

През декември 2010 г. гръцките власти държаха мигранти от уязвими групи като деца без придружител в течение на седмици или месеци в условия, граничещи с нечовешко и унизително отношение, посочва докладът.

Децата без придружител бяха поставяни в претъпкани килии заедно с възрастни, които не са им роднини, допълва документът.

Докладът е огласен в навечерието на среща в Брюксел на европейските министри на вътрешните работи, които се очаква да одобрят изменения в правилата, управляващи дейностите на Фронтекс.

Очаква се еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом да се срещне днес с представители на "Хюман райтс уоч", за да обсъдят доклада, каза говорителят на Малмстрьом Микеле Черконе.

Черконе не отрече възможността мигранти да са жертва на злоупотреби, но подчерта, че служителите на Фронтекс не могат да бъдат държани отговорни за условията в центровете за задържане в Гърция. Тази отговорност носят изцяло гръцките власти, добави той, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase