Изглед към Охридското езеро откъм Охрид. Снимка: Булфото
fallback

Българи и холандци започнаха да купуват къщи в македонското село Радожда, разположено между планината Ябланица и Охридското езеро, пише македонският вестник „Вечер“.

Селото се намира на 12 километра от Струга, съвсем близо до албанската граница.

Цените на имотите са много примамливи и са около 50 000 евро за къща на брега на езерото.

Новите жители на Радожда казват, че са били привлечени от природата и близостта на планината от едната страна и езерото от другата страна.

„Цените на къщите сега са по-ниски, но с течение на времето ще растат. Преди години близките лозя пък се продаваха за по 20 евро квадратът, а сега сумата е двойно по-голяма, защото има интерес. Тези, които имат стари къщи, ги продават, след като са си направили нови“, разказва възрастен мъж.

В Радожда има 7 църкви. Особено интересна е пещерната църква „Свети Архангел Михаил“, която е от 14 век. За това място местните разказват легенда. Момичета, които не искали да бъдат потурчени, се самоубивали там, хвърляйки се от висока скала, пише вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Горгопи

преди 4 години

Дядо ми идва от Горгопи - Егейска Македония, сега в Гърция. Фактът, че е намерил убежище в България 40-е, а не във Вардарска Македония е показателен какъв се е чувствал - БЪЛГАРИН.

45

аз съм

преди 12 години

И аз съм македонец от Пирин - ама ако някой ме нарече, че съм наследник на Ацета, Макецта, и тем подобни македонистични идеологични глупости - ще му тегля една соленай майна. Щото да си македонец, не означава да не си българин! Македонец съм, точно защото съм българин! Надявам се, че макетата оттакък границата да ме разберат

44

до Пиринец

преди 12 години

Ти ако верно беше пиринец, никой нема да ти вика татар.Ама си лъжливо дете ей.

fallback