Парламентът на Гърция прие средносрочния план за икономии, предвиждащ намаляване на разходите и повишаване на данъците, на фона на ожесточени сблъсъци в Атина между полицията и протестиращите срещу намаляването на държавните разходи.

След поименно гласуване планът беше приет с гласовете на 155 депутати, 138 гласуваха „против“, петима се въздържаха, двама не гласуваха.

Приемането на плана е условие на ЕС и МВФ за продължаване на кредитната подкрепа, която гарантира, че Гърция няма да обяви неплатежоспособност  по дълга си от 350 милиарда евро.

Мерките трябва да осигурят допълнително 28 милиарда евро в бюджета до 2015 г.

Освен намаляването на разходната част на бюджета с 14,32 милиарда евро гръцкото правителство ще увеличи данъците през следващите 4 години с 14,09 милиарда евро.
 
Планът предвижда мащабна програма за приватизация, от която правителството разчита на 50 милиарда евро приходи. 150 000 държавни служители ще бъдат уволнени.

Още по темата

Сега, след приемането на плана, Гърция със сигурност ще получи следващия транш от заема от ЕС и МВФ в размер на 110 милиарда евро.

Страната е обхваната от 48-часова стачка, в Атина демонстрациите прераснаха в безредици.

При днешните протести най-силно пострада сградата на финансовото министерство. Органите на реда използваха сълзотворен газ за разпръскването на група агресивни младежи около сградата на парламента. Арестувани са 14 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase