Президентът на Македония Георге Иванов. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

“Антисемит е човек, който мрази евреите повече от необходимото”. Това е написал настоящият президент на Македония Георге Иванов през 2006 г. като преподавател в Юридическия факултет в учебника “Политически теории – антика”, издаден в съавторство със Светомир Шкарич.

В Twitter тези дни се появи 143 страница от учебника, съдържаща въпросната дефиниция за антисемит. 

Хората в югозападната ни съседка са шокирани и питат дали е възможно държавният глава на Македония и преподавател от Юридическия факултет да разбира по такъв начин антисемитизма.

Още повече, че Македония се е декларирала като противник на “семитизма”, тоест на омразата към евреите, пише македонският вестник “Шпиц”.

Може би и самият вестник не е наясно с понятията, след като обърква “семитизъм” и “антисемитизъм”, но да допуснем, че става дума за объркване.

В контекста на въпросната дефиниция Иванов и Шкарич обясняват още, че антисемитизмът е получил пълен израз и в Македония по време на българската окупация през Втората световна война, като тези сили насилствено депортирали евреите от Македония в концлагера в Треблинка на 11 март 1043 г.

По-нататък авторите на учебника дефинират Хитлер като фанатичен антисемит, за когото омразата към евреите била свързана с неговата омраза към марксизма и социалдемокрацията, пише “Шпиц” под заглавие “Президенте, колко трябва да се мразят евреите?”

От кабинета на Иванов потвърдиха, че като преподавател две години преди да стане президент, Иванов е дефинирал по този начин антисемитизма.

От кабинета обаче казват, че това е термин, който се използва от политиците по света, а целта била иронично осъждане на това отношение към евреите, пише на сайта си телевизия А1.

Сътрудниците на македонския президент обаче признават, че след реакция на еврейската общност в страната скандалното твърдение е било извадено от второто издание на учебника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Симеон Русимов

преди 13 години

Евреите ги обичаме!

100

Симеон

преди 13 години

Обичам евреите по много причини!

99

lilly alex

преди 13 години

bg naziqta e bila nai slaven narod na balkanite zawoto ne e razsistka naziq. no otkade li v posledno vreme sa se narodili mnogo razsis4eta? moze bi kogato nemskiqt voinik e preminal ot tuk e posql semeto si?

fallback