Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Трима души бяха застреляни в Тирана при сблъсъците между полицаи и демонстранти, съобщава вестник Koha Jone.

Инцидентът стана по време на протест пред сградата на правителството, организиран от обединената опозиция и Социалистическата партия. 

В петък привечер на площад "Народни герои" в Тирана се събраха няколко десетки хиляди граждани от всички части на Албания. 

Демонстрантите искат оставката на правителството, водено от Сали Бериша.

Протестиращите са хвърляли твърди предмети по полицейския кордон, разположен пред сградата на правителството, и скандирали "Бериша, иди си".

В понеделник (17 януари) парламентът стана сцена на разгорещен дебат, по време на който опозиционната Социалистическа партия настоя цялото правителство да подаде оставка.

Катализатор на скандала беше подадената оставка на заместник министър-председателя и министър на икономиката и търговията Илир Мета във връзка с видеозапис, в който се намеква за корупция при предоставянето на договори. 

В началото на заседанието, първото за тази година, депутатите от опозицията веднага започнаха да обвиняват правителството в корупция и поискаха провеждането на предсрочни парламентарни избори. 

Министър-председателят Сали Бериша отговори, като обвини лидера на социалистите Еди Рама, че умишлено е изфабрикувал видеозаписа срещу партньора в управляващата коалиция Мета.

След речта на Бериша депутатите от опозицията блокираха трибуната в продължение на часове. 

В края на краищата мнозинството прие промените в новото правителство така, както бяха обявени по-рано същия ден от президента Бамир Топи. 

Насип Начо зае поста на министър на икономиката и търговията, а Едмонд Хаджинасто пое поста на Мета като заместник министър-председател. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

bimbo

преди 13 години

kva e taa tranjirana patka na 4ervenoto pi6timal4e,we?

38

osman*s

преди 13 години

HA TAKA ALBANCI,BORETE SE ZA VELIKA ALBANIA.PA POSLE 6TE SE OBEDINIM I 6TE NAPRAVIM VELIKA OSMANSKA IMPERIA.NE NI TREBE EU.ALLACH AKBAR

37

Анонимен

преди 13 години

ekipnews/

fallback