Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Сърбите вероятно наистина са небесен народ, тъй като тук на земята през изминалите векове са се отрекли от много територии.
Това е може вярно и защото сърбите са се разпрострели на всички краища на планетата, открили са Америка преди Колумб, основали са Сорбоната (Сербона трябва да се нарича), а ако се и окаже, че Путинови произхождат от Путинци (село в Сърбия – бел. ред), сърбите цена няма да имат.

Най-честите митове:
Митът за сърбите като небесен народ
Митът за сърбите като най-стар народ
Митът за златните лъжици
Косовският мит
Митът за значението на сърбите в световен мащаб
Митът за световен заговор срещу сърбите
Митът за велика Сърбия
Митът за сръбското геройство
Митът за сърбите като големи любовници
Митът за вечните врагове и вечните приятели на сърбите

Дотук с шегите, пише сръбският вестник „Блиц“. Всички народи имат своите митове, но изглежда само сърбите си ги изживяват и се въртят в старите, едновременно рекламирайки някои нови, докато фикцията, в която изграждат най-красивия образ за себе си по всички фронтове (като небесен и най-стар народ, изключителни юнаци и най-добри любовници...), не се разбие на парчета при сблъсък с реалността.

Митовете като част от народната традиция сами по себе си не са негативни. Проблемът обаче идва, когато от културологично ниво митът се пренесе в реалния живот или още по-лошо – в политиката, където по правило се злоупотребява с него и той става оръдие и средство за манипулация. Свидетели на такова изопачаване на митове и превръщане на митологията в митомания бяхме през 90-те години на 20 век, пише вестникът.

Една от най-сладките заблуди на сърбите е, че са най-добрите любовници, продължава изданието. Няколко сериозни изследвания обаче разрушават из основи този мит. В скорошно проучване 15 000 жени от 20 страни оценяваха любовните качества на мъжете. Сърбите ги няма сред първите 10 най любовници, като първите три места са резервирани за испанците, бразилците и италианците. Според сръбски проучвания пък всеки трети мъж в Сърбия на възраст от 35 до 65 години има проблеми с импотентността.

„Затворници на историята“ нарича сърбите доктор Томас Емерт, американски професор по средновековна история. Той заключава, че сърбите са затворени в митовете, което „не е добре за тяхното бъдеще“.

„Митоманията се основава на стремежа чрез преувеличаване на някой елемент от реалността – независимо от миналото или настоящето, да се създава една възвисена и идеализирана представа за нас самите. И докато ние създаваме възвишен образ за себе си, другите по подобен начин създават негативен образ за нас. Чрез тази митомания искаме да се покажем като по-различни, но истинският проблем възниква, когато почнем и да вярваме в това. Такива митове се превръщат в прах при среща с реалността“, казва етнологът доктор Боян Йованович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Ha-ha!

преди 13 години

Ще се свият някой ден(и то скоро)до Рашка и това ще е занапред "велика" Сърбия!

70

Анонимен

преди 13 години

За мен сърбите са същите гадове като турците!

69

Цезар

преди 13 години

За мен сърбите са също толкова скапан народ,колкото турците,а това значи много!

fallback