Снимка: БГНЕС
fallback

Ислямската общност в Босна и Херцеговина издаде фетва, в която се казва, че „Дядо Мраз не е известен и не е признат в ислямската традиция на бошняците“.

Поради фетвата, издадена непосредствено преди новогодишните празници, в Сараево и тази година няма Дядо Мраз, пише Б92.

Ислямската общност смята, че се прави опит този християнски символ да бъде „пробутан“ на бошняшките деца като неутрален образ.

Ръководството на ислямската общност в Босна и Херцеговина предупреди мюсюлманите, че Дядо Мраз е другото име на личност от християнската традиция, известна като Свети Никола, който упорито им бива налаган, макар че и новата година, и нейните символи, не са известни, не са признати и не са приети в ислямската традиция.

„Право на всеки човек и на всяко семейство е според собствената си съвест и по собствен избор да приеме или да не приеме тези символи, но според ислямското учение всеки отговаря за собствения си избор и постъпките си“, пише в съобщение на ръководството.

Припомня се, че в Корана пише, че „всеки човек отговаря за това, което е направил“.

Дядо Мраз отдавна е „изгонен“ от повечето училища и детски градини в Босна и Херцеговина, особено там, където мюсюлманите са мнозинство, макар че мненията на родителите, особено граждански ориентираните, са различни.

Дядо Мраз и тази година е нежелан в босненската столица, няма го по улиците и в детските градини, предаде „Свободна Европа“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

264

Анонимен

преди 13 години

ТВА ЦЕЛЯХА ЕВРЕЙТЕ И ВИЕ КАТО ЕВРЕЙСКИ ИЗЧАДИЯ ГИ ПОДКРЕПЯТЕ И НЕ ВИКАЙТЕ МОЛЯ ВИ СМЪРТ ЗА ЕВРЕЙТЕ ЩОТ ВИЕ СТЕ СЪЩИТЕ ЕВРЕЙ! ЕВРЕЙТЕ ЦЕЛЯХА 2 РЕЛИГИЙ ДЕТО ДА СЕ МРАЗЯТ И ДА СА В ПЪЛНИ ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ И ГО ПОСТИГНАХА!!!

263

Анонимен

преди 13 години

Prosto ne6tastni hora ima ...!!!

262

972

преди 13 години

ISLAMA PROTIVORE4I NA 4OVE6KIA MORAL.TERORIZM,UBIISTVA,KRAVOSME6ENIE,PEDOFILIA-RELIGIA ZA BOLNI MOZACI.MOHAMED-PREPISAL V KORANA STOTICI STANICI OT TALMUDA,OT BIBLIATA,OT KNIGATA NA ESTER.LAJEPROROK,UBIEC,PEDOFIL.SORRY,TVARDE SME GNUSLIVI ZA DA VI ISKAME REDOM S NAS.BEGOM OBRATNO V PUSTINJTA.

fallback