Снимка: БГНЕС
fallback

Дали бившият хърватски премиер Иво Санадер е само първият от евентуална поредица? Не случайно трима изтъкнати регионални лидери преживяват най-трудните моменти в политическата си кариера, отбелязаха медиите както на Балканите, така и в ЕС.

Санадер се намира зад решетките в Залцбург. Мило Джуканович беше принуден да се оттегли от премиерския пост в Черна гора.

Срещу косовския премиер Хашим Тачи се води разследване по подозрения, че е бил шеф на престъпна организация, която търгувала с човешки органи, се казва в коментар на Index.hr.

Престъпна организация и организирана престъпност са общи термини за тримата.

Хърватското правосъдие обвини Санадер, че е организирал група, източвала пари от държавни фирми. Джуканович пък от години се споменава в контекста на цигарената мафия, макар че воденото в Италия срещу него разследване не даде никакъв резултат. Ако се гледа примерът на Санадер обаче, не може да се изключи някоя черногорска версия на ГДБОП да почука на вратата на Джуканович, след като вече се отказа от политическата си власт.

Европа въвежда ред в региона

Още един общ знаменател за тримата е Европейският съюз. Авторитетни и влиятелни световни медии като британския „Економист“ правят предположения, че Санадер и Джуканович е трябвало да отстъпят точно поради натиск от страна на Европа. На Джуканович може би е било казано, че Черна гора няма да получи статут на кандидат за ЕС, докато той е начело на държавата, а подобен ултиматум вероятно е бил поставен и на Санадер.

През изминалите седмици пък от Европа идват послания, че Хърватия няма да стане член на ЕС, докато не разчисти нещата с престъпната дейност на бившия премиер.

В случая с Тачи този натиск е особено подчертан и прозрачен. В документа, изготвен от специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти, той беше определен като мафиот, търговец на оръжие, дрога и човешки органи.

Oще по темата

Възможно ли е, след като се освободи от Санадер и Джуканович, Европа да си е поставила Тачи като следваща цел?

В свой анализ за отношението на Европа към тримата политическият анализатор Жарко Пуховски смята, че ЕС е решила да въведе ред в региона, който благодарение на военните 90-те години стана изключително удобен за развитие на корупцията и престъпността.

Седмичникът „Монитор“ пък обвързва Санадер, Джуканович и Тачи и пише за „балканско почистване“.

На илюстрацията на заглавната страница Санадер с тъжно лице седи на кревата в затворническата килия, а колегите му от Черна гора и Косово са му отишли на посещение и му носят червено "Марлборо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

ghost

преди 13 години

gordi sme 4e sme balgari.dali sme pismo i 4etmo na vsi slavjni.TEZI KOITO SE OTROJDAT OT NAS.POMACI KOI SE PRAVJT NA TURCI.MAKETA DETO SE PRAVJT NA NASLEDNICI NA ALEKSANDER.SI4KITE STE DEGENERATI.NE VI ISKAME S NAS.MIRI6ETTE LO6O.NA PREDATELI.

51

do 123-fal6iv

преди 13 години

prestani da mi krade6 nika.mrasna bsparska otrepka.tolko si tap,4e nik ne moje6 da si izmisli6/a si dolna tvar,za6toto otpravj6 vnu6enia ot moe ime.B-G te gleda.skoro 6te ti se slu4i slu4ka.donorski organi njma da polu4i6.

50

Хан Крум

преди 13 години

В България умират хора, защото поради липса на донорски органи, а когато има, може и да не стигнат до тях. Сега Хашим Тачи и семейството му да се пожертват и да подарят органите си за спасяване на болни българи, след като косовският "премиер" - маймунякът гнусен и долен, си е позволил да търгува с органите на невинни, подмамени с лъжи българки!

fallback