Снимка: БГНЕС

Председателят на Демократичната партия на Косово и досегашен премиер на Косово Хашим Тачи обяви, че неговата партия печели проведените в неделя първи парламентарни избори след провъзгласяването на независимостта на Косово през 2008 г.

Демократичната партия на Косово печели най-много – 31% от гласовете, съобщава Б92.

Следват Демократичният съюз на Косово начело с кмета на Прищина Иса Мустафа с 25% и движението „Самоопределение“ на бившия студентски лидер Албин Курти с 16% от гласовете.
 
За Алианса за бъдеще на Косово на Рамуш Харадинай са гласували 12,5%, а за Алианса за ново Косово на милиардера Беджет Пацоли – 6,5% от избирателите.

Сърбите имат гарантирани десет от общо 120 мандата в косовския парламент, а други десет мандата са запазени за останалите малцинства в Косово.

След обявяването на първите предварителни резултати председателят на Демократичната партия на Косово Хашим Тачи обяви победа с думите, че резултатите от изборите са потвърждение за европейския път на Косово.

„Това е глас за европейско Косово. Това е референдум на гражданите на Косово за доброто управление на Демократичната партия на Косово. Това е глас за евроатлантическо Косово, за демократични реформи, за визова либерализация“, заяви Тачи.

Последните данни за избирателната активност показват, че са гласували 47% от общо 1,6 милиона избиратели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase