Манастирът Св. Наум край Охрид. Снимка: Булфото

На международна научна среща, провела се в Охрид и посветена на свети Наум Охридски, македонистът Волф Ошлис от Германия представи своята теория, съгласно която св. Наум Охридски е един от първите европейски дипломати.

Ошлис сравнява св. Наум Охридски с германския дипломат Регино фон Прим, пише Дойче веле.

„Горд съм, че в германската история открих контакт на свети Наум и Регино фон Прим, игумен в един манастир в планините в Западна Германия. През историческата 893 година Фон Прим е бил в Македония като пратеник в тогавашната империя и е осъществил директни контакти с цар Симеон и вероятно с Наум“, казва Ошлис.

Ние, македонистите, знаем кои са Климент и Наум, но не са ни известни детайли, допълва Ошлис.

„Не можем повече да питаме кой е бил Наум. Трябва да разкрием възможно повече неща за работните му задачи и обкръжението, в което е живял и работил. Наум всъщност е бил премиер на царете Борис и Симеон, министър на външните работи и шеф на тайната служба, тоест много професии, които се практикуват по таен, задкулисен начин. Оттук е и моята теория да се разкрие човекът чрез неговите служебни задължения“, казва германецът.

По времето, когато Византия и Рим не са признавали съществуването на нови държави в Европа, се потвърждава фактът, че още през 10 век в Охридската школа се е изучавала и практикувала дипломация, казва пък Димитър Пандев от Филологическия факултет в университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие.

„Запис, вмъкнат в житието на Наум, ако бъде поставен в по-широк дипломатически контекст, разкрива ролята и на учениците на св. св. Кирил и Методий и особено на свети Климент и свети Наум. В Охридската школа са се развивали и дипломатически кадри, които до голяма степен са влияели върху укрепването на отношенията, най-вече между Македония и Унгария“, казва Пандев, цитиран от Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase