Снимка: БГНЕС

Пакет избухна в руското посолство в Атина във вторник, съобщи полицията.

„Пакетът е избухнал, докато полицаите все още са пътували към посолството, но никой не е ранен“, съобщи анонимен полицейски служител пред Ройтерс.

По-рано във вторник властите в Гърция извършиха контролиран взрив на съмнителен пакет, който беше изпратен в българското посолство.

Полицията извърши контролирани взривове и на други пакети, открити до посолствата на Швейцария, Чили, Германия.

По данни на местните власти няма пострадали при инцидентите.

Според правоохранителните органи в района на експлозиите са задържани двама младежи.

Ето някои реакции на инцидентите.

Дейвид Лии, анализатор

"Броят на тези пакети-бомби започва да става твърде впечатляващ. Но това все пак още не е чак толкова далеч от онова, на което сме свикнали в Гърция през последните десетина години. Първите заподозрени трябва да са анархистите или крайнолевите, както обикновено. Ако е това, историята ще заглъхне, но ако и утре продължат, това ще е друго.

Списъкът с целите е доста странен. Сигурно е било лесно да бъдат открити тези бомби, което сигурно обяснява защо са изпратени в посолства с по-леки слаби мерки за сигурност, отколкото на министри или в сериозно охранявани посолства като тези на САЩ и Великобритания".

Още по темата

Бланка Коленикова, анализатор GLOBAL INSIGHT

"С мерките за орязване на разходите и заявката на правителството, че ще се пребори с екстремизма, мисля, че можем да очакваме такива атаки от време на време.Трудно ми е да си обясня избора на посолствата. Към момента данните сочат, че това не са сериозни атаки".

В понеделник беше съобщено, че в Атина е извършен опит да бъдат изпратени бомби в различни чужди посолства.

Една от тях беше предназначена за президента на Франция Никола Саркози, съобщиха за РИА Новости от гръцката полиция.

NEWSru припомня, че през юни тази година в Атина при взривяването на бомба, заложена в пакет, беше убит 52-годишният Георгиос Василакис – съветник на министъра на обществения ред, който отговаряше за борбата с тероризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase