Снимка: PR Народен театър
fallback

Отбелязваме Световния ден на театъра – 27 март. На днешния ден светът празнува изкуството, което възпитава чувствата, вълнува ни, замисля ни за човека и света, прави смисъл от хаоса на реалността, вглежда ни в себе си и ни прави общност.

Театърът има огромна роля както за осмисляне на универсално човешкото, така и за изграждането на националната идентичност, дава ни чувство за принадлежност, но и ни свързва с духа на времето отвъд локалното и злободневното.

Международният ден на театъра се отбелязва с културни прояви и театрални събития. Националните награди за сценични изкуства ИКАР ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе в от 19:00 ч. Народен театър. Събитието е част от XIX издание на Софийския театрален салон на Съюза на артистите в България, който тази година се провежда под мотото „Бойно поле за действие“.

Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път. Водещи на събитието ще бъдат Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор Вакари.

Три са специалните награди, които се присъждат на доц. д-р Биляна Томова за постижения в Преподавателската дейност, сценографът Вечеслав Парапанов ще бъде удостоен с наградата за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев, тази година актрисата Мария Каварджикова ще излезе на сцената за да получи приза за Изключителен принос към българския театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 1 месец

От малък град съм, в който няма театър.

fallback