Снимка: БГНЕС

"Барби" и "Опенхаймер" - невероятната двойка филми, които доминираха в боксофиса и породиха безброй интернет "миймове"(картинки със забавно описание, които ни разсмиват) това лято оглавиха обновените филмови номинации за "Златен глобус", предаде АФП.

"Барби" - ярка феминистка сатира за завладяващата линия пластмасови кукли , получи 9 номинации, включително за най-добра комедия, както и актьорски номинации за звездите Марго Роби и Райън Гослинг.

Тази година "Барби" е най-печелившият филм в света, спечелил повече от 1,4 млрд. долара, и получи три номинации за най-добра песен, както и признание за сценариста и режисьор Грета Гервиг.

"Опенхаймер" - обожаваната от критиката драма на Кристофър Нолан за изобретателя на ядрената бомба, получи 8 номинации, включително за най-добра драма и най-добър режисьор.

Актьорите, сред които Силиан Мърфи, Емили Блънт и Робърт Дауни младши, получиха номинации.

Двата филма, наречени общо "Барбенхаймер", след като премиерите им по кината се паднаха на една и съща дата, доминираха в боксофиса и сега имат силен старт в сезона на филмовите награди в Холивуд, който завършва с Оскарите през март 2024 г.

Други филми, които се оказаха популярни сред гласуващите за "Глобус", са "Убийци на цветната луна"(Killers of the Flower Moon) и " Горките"(Poor Things), които спечелиха по 7 номинации, и "Минали животи" (Past Lives) с по 5 номинации.

Организаторите на Глобусите се надяват успехът на "Барбенхаймер" да измести фокуса от неотдавнашната лоша слава на галата.

Наградите "Златен глобус" преживяха трудни няколко години, след като през 2021 г. публикация в "Лос Анджелис Таймс" показа, че в журито на наградите - Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, няма чернокожи членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase