Снимка: БГНЕС

Десетилетия наред Банкси рисува по улиците под прикритието на мрака. Той пази самоличността си в тайна от външния свят.

Но сега художникът на графити, който е натрупал състояние на стойност десетки милиони паунда, може да бъде разкрит като част от съдебен иск за £1,4 милиона срещу него във Върховния съд на Великобритания.

Андрю Галахър заведе дело, обвинявайки "художника, известен като Банкси" в клевета, като съответникът е посочен като Pest Control Ltd, компанията, която продава неговите произведения на изкуството.

Компанията на Галахър, Brandalised, която работи с модния търговец на дребно Guess, пусна колекция с изображения на Банкси.

Във вече изтрита публикация, за която се твърди, че е направена на 18 ноември, акаунтът на Banksy в Instagram, който има 12 милиона последователи, използва изображение на витрина на Guess с думите: "Предупреждавам всички крадци. Моля, отидете в GUESS на Regent Street. Те използваха моето изкуство, без да питат. Как може да е грешно да се направи същото с техните дрехи?"

В своя иск от Върховния съд Full Color Black, търговската компания на Brandalised, твърди, че публикацията "съдържа клеветнически думи, които се отнасят до ищеца".

"Постът намеква, че ищецът е откраднал произведенията на Банкси, като е лицензирал изображения на GUESS без разрешение или друго законово пълномощия", гласи още искът.

Full Color Black търси най-малко £1,357,086 обезщетение и разпореждане за предотвратяване на по-нататъшна предполагаема клевета.

"Ищецът си запазва правото да поиска заповед, чрез която той да идентифицира Банкси за целите на това производство", гласи още искът.

The Times съобщава, че Банкси планира да се защити. Твърди се обаче, че ако го направи, ще трябва да предостави истинското си име.

Галахър и Банкси водят съдебни битки повече от десетилетие, след като Full Color Black започнаха да продават снимки на публични творби на художника.

През 2014 г. Банкси успешно кандидатства за търговска марка в ЕС на известния си образ Flower Thrower. Това решение обаче беше отменено, когато Галахър обжалва през 2021 г.

Съдиите отбелязаха, че Банкси, който е декларирал, че "авторското право е за губещи", отдавна е изразявал презрение към правата върху интелектуалната собственост и добавя, че за него е трудно да настоява за авторското право, докато остава анонимен.

Миналата година Банкси спечели отделно дело, което потвърди правото му да използва търговска марка за своята поредица от изображения, показващи шимпанзета с дъски за сандвичи около вратовете им.

През годините е имало много имена, свързани с творчеството на Банкси.

Един от тях е "партизанският" художник Робин Гънингам. 50-годишният бристолец е идентифициран като Банкси в няколко разследвания през годините, най-вече когато учени от Лондонския университет "Куин Мери" казаха, че географското профилиране предполага, че той е художникът.

През 2008 г. снимка, за която се смята, че е Гънингам, направена четири години по-рано в Ямайка, го показва в широки дънки със синя риза върху бяла тениска и с очила.

Банкси отрече да е той, както и родителите на Гънингам. Съпругата на Гънингам, Джой Милуърд, от Уест Мидландс, която е работила като изследовател за депутата от Лейбъристката партия Остин Мичъл, запази мълчание.

Стеф Уорън, собственик на галерия, който работи с Банкси в началото на 2000-те години, каза пред The ​​Times, че възможността художникът да бъде разобличен в съда е срамота и че мистерията около самоличността му трябва да бъде запазена непокътната.

"Какъв срам, какъв срам, че не можем да имаме малко мистерия в света. На мен лично ми харесва мистерията. Не мисля, че има достатъчно мистерия в света", коментира тя.

Уорън, който не е виждал артиста от 2006 г., го описва като "замислен" и "много умен човек".

"Беше объркващо и вълнуващо да работя с Банкси. Беше образователно", каза тя. "Много съм горд, че успях да допринеса за този невероятен мит, който се превърна в световен феномен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase