Снимка: БГНЕС

Британският уличен художник Банкси потърси помощта на феновете си, за да реши къде да бъде представена изложбата му Cut & Run ("Изрежи и бягай"), съобщи ДПА, цитирана от БТА.

През юни изложбата, която обхваща 25 години графити, правени с шаблони, беше открита в Галерията за модерно изкуство (GoMA) в Глазгоу.

Тя ще бъде закрита в понеделник, 28 август и сега любителите на изкуството и почитателите на Банкси могат да дадат своите предложения къде да бъде представена след това.

Банкси приканва предложенията да бъдат изпратени на адрес venues@cutandrun.co.uk по възможност със снимки, които да илюстрират мотивите за избора.

Мениджърът на Галерията за модерно изкуство в Глазгоу каза, че изложбата "Cut & Run" е привлякла нова и разнообразна публика - от ученици в началното училище до осемдесетгодишни хора, от всички сфери на обществото и от всички краища на света.

"Всеки ден отваряме вратите си за опашки от стотици хора, които чакат за билети за посещение. Безплатните обществени билети и нощното работно време разшириха посещенията в музея далече отвъд обичайния ни обхват", каза той.

Сред произведенията в изложбата "Cut & Run" са шаблоните за "Момиче с балон". Има и модел, който обяснява как художникът е успял да нареже творбата си по време на търга в "Сотбис" в Лондон през 2018 г. Тогава той частично я унищожи в края на търга, на който беше продадена за над 1 млн. британски лири. Платното е преминало през шредер, скрит в рамката, при което долната му половина е станала на ивици.

Художникът преименува творбата на "Любовта е в кошчето" и през 2021 г. тя беше продадена на търг за 18,58 млн. британски лири.