Снимка: Pixabay/Pexels

Германски фотограф отказа престижна награда, след като разкри, че печелившата му снимка е създадена с помощта на изкуствен интелект.

Борис Елдагсен беше обявен за победител в творческата отворена категория на Sony World Photography Awards със своята черно-бяла снимка Pseudomnesia / The Electrician. Изображението показва млада жена, застанала пред камерата, докато по-възрастна жена стои зад нея.

Въпреки това, една седмица след като спечели наградата, Елдагсен сподели изявление на уебсайта си, в което обяви, че "няма да приеме наградата".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Photomedia & AI Artist (@boriseldagsen)

"Кандидатствах като нахална маймуна, за да разбера дали състезанията са подготвени за участие на изображения от изкуствен интелект. Не са", написа той. "Ние, фотографският свят, се нуждаем от открита дискусия. Дискусия за това какво искаме да считаме за фотография и какво не. Достатъчно голям ли е чадърът на фотографията, за да покани AI изображения да влязат – или това би било грешка?"

Елдагсен, който е специалист по фото и визуално изкуство, каза, че "се надява да ускори този дебат", като откаже наградата.

Той предложи "ако не знаете какво да правите с наградата, моля, дарете я на фотофестивала в Одеса, Украйна".

"Съгласно правилата на състезанието, фотографите предоставят гаранции за своето участие", обясниха от конкурса пред The ​​Guardian. "Креативната категория на отворения конкурс приветства различни експериментални подходи за създаване на изображения от цианотипи и радиографии до авангардни дигитални практики. Като такива, след нашата кореспонденция с Борис и предоставените от него гаранции, смятаме, че участието му отговаря на критериите за тази категория и подкрепихме участието му."

WPO добави, че освен това са "приветствали желанието на Борис за диалог", но са преустановили работата си с него, след като той е отказал наградата.

"Като се имат предвид действията му и последвалото изявление, в което се отбелязват умишлените му опити да ни заблуди и следователно обезсилва предоставените от него гаранции, ние вече не чувстваме, че сме в състояние да участваме в смислен и конструктивен диалог с него", казаха те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase