Снимка: БГНЕС
fallback

Отиде си скулпторът Янко Бонев. Той е автор на редица значими творби в областта на скулптурата в България.

Името на Янко Бонев присъства в Българската енциклопедия за монументални изкуства.

Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 г. в гр. Русе. През 1975 г. завършва Националната Художествена Академия - специалност Керамика и започва да работи в областта на монументалната пластика. Предпочитаният от него материал за работа е бронза. През годините участва в множество Национални изложби. Негови творби и реализирани проекти могат да бъдат видени в различни български градове. Някой от тях са: централния площад в гр. Добрич, фонтанът на централния площад в гр. Благоевград, фонтана на централния площад в гр. Русе, Националния Дворец на Културата - София и много други. Той също така има опит в екстериорния и интериорен дизайн на публични сгради. Името на Янко Бонев присъства в Българската енциклопедия за монументални изкуства. Творбите му украсяват арт галерии в Париж, Виена, Барселона, Лондон и частни колекции на ценители. Автор е на герба на ОВЛБ. През 2013 г. шест от творбите му са включени в юбилейната експозиция "300 години масонско изкуство" в Библиотеката-музей във Freemason’s Hall Grand Temple в Лондон. По този повод той каза: "За мен бе огромна чест и вълнение, че творбите ми се наредиха до тези на Алфонс Муха и Уилиям Хогарт и че бях единствения жив автор".

Една от последните му значими творби е първият у нас паметник на Симеон Радев (1879-1967), видният български масон, писател, дипломат, историк, революционер, публицист и автор на „Строителите на съвременна България” – едно от най-важните историографски изследвания в българската литература. Той се намира в парка, непосредствено до сградата Националния дворец на културата в София.

Участвал е на Олимпийските игри в Мексико 1968 год. като състезател по гребане.

Опелото ще се състои на 18-ти януари, сряда, в църквата "Света София", от 12.00 ч.

"Всеки скулптор оставя своите произведения във времето, а Янко Бонев има водеща роля в българската скулптура и ще остави своята трайна следа там".

Това заяви пред БГНЕС Вежди Рашидов, скулптор и председател на 48-ото Народно събрание.

Рашидов ще запомни Бонев като продуктивен, добре работещ скулптор, но и прекрасен приятел. "Винаги сме поддържали приятелски отношения, бил съм в неговото ателие, когато нямах свое, той ме беше поканил да направя поръчка в неговото; и имаме само хубави спомени заедно. Един прекрасен скулптор си отиде, винаги лъчезарен и усмихнат човек, светла му памет", заяви още Рашидов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

муспи

преди 1 година

Масон, и опелото ще се извърши в Св.София. Играч до последно. Масонството е създало това дето днес се нарича изкуство, за да може да се владее света по лесно.

3

В.

преди 1 година

Масонско изкуство?

2

Анонимен

преди 1 година

На този свят всичко е преходно. Живеем с временни визи. Когато им изтече срока ни екстрадират без право на възражения. Бог да го прости. Светла му памет.

fallback