Снимка: БГНЕС

Онлайн търг на произведения на Банкси (Banksy), които ще се продадат в помощ на Украйна, е бил обект на хиляди "враждебни атаки" от Русия, разкри благотворителна организация.

Банкси обяви, че ще продаде комплект от 50 нови лимитирани творби чрез Legacy of War Foundation, за да събере средства в подкрепа на "нашите приятели в Украйна". Международната благотворителна организация, базирана в Обединеното кралство, предоставя подкрепа на цивилни, засегнати от конфликт.

Феновете трябваше да се регистрират онлайн за творбите на които е изобразена мишка, плъзгаща се надолу по стената на кутия с надпис "ЧУПЛИВО" и струват £5000 всяка. Но според фондация Legacy of War е имало проблем с измамни регистрации.

"В момента преглеждаме регистрираните записи и скоро ще уведомим успешните кандидати", каза благотворителната организация в изявление на уебсайта си. "Благодарим ви за вашата подкрепа. Сайтът получи над 1 милион заявки (и 3500 враждебни атаки от руски IP адреси), така че в момента оценяваме търпението ви."

Всеки принт е подписан и номериран, като те са ограничени до един за всеки клиент. Според фондацията всеки отпечатък е уникален, тъй като драскотините от мишката върху всеки са нанесени от Банкси с помощта на заточен нож за пица.

Обяснявайки защо е избрал да си партнира с фондацията миналия месец, Банкси каза: "В Украйна видях екип на Legacy of War, който влезе и осигури медицинска помощ, нагреватели, прясна вода и приятелско лице на някои много отчаяни хора в бомбардирана сграда. Дадоха ми и една от техните линейки за работа, която се оказа изключително полезна, когато една ядосана бабушка ме хвана да рисувам по сградата й и се обади в полицията."

"Чувствам, че най-малкото, което трябва да направя, е да събера достатъчно пари, за да заменя номерата на линейките, които запалих", добавя творецът.

Средствата, събрани от продажбата, ще бъдат използвани за закупуване на нови линейки и помощни превозни средства, които да се използват за подпомагане на спасяването на хора с увреждания, възрастни хора и цивилни жертви, съобщи ITV.

Джайлс Дюли, главен изпълнителен директор на фондацията, каза: "Ще изпратим генератори, газови нагреватели и захранвани със слънчева светлина лампи на общности, които са изправени пред бруталната зима без електричество. Ще можем и да продължим нашата подкрепа за приюти в Киев за жени и LGBTQ общността."

Банкси потвърди, че стои зад седем нови улични стенописа върху поредица от разрушени сгради в и около Киев миналата година. Те включват един, изобразяващ гимнастичка, балансираща върху купчина отломки отстрани на бомбардирана сграда, и друг на мъж, приличащ на руския президент Владимир Путин, който е обърнат по време на мач по джудо с младо момче.

Наскоро крадци избягаха с едно произведение на изкуството от град Хостомел, което показваше жена в противогаз и халат, държаща червен пожарогасител. Те издълбаха произведението от обгорената стена, където жената беше изобразена да стои до истински почернял от пламък прозорец.

Стенописът беше открит в добро състояние и се пази под охрана от полицията
, но кражбата предизвика широка обществена дискусия в Украйна какво да се прави с произведенията на Банкси, които са рисувани върху сгради, планирани за разрушаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase